De moeilijke weg van zeilster Daphne van der Vaart

Daphne van der Vaart heeft de wind in de zeilen. Na haar zevende plek op het WK en de verworven A-status richt de Haagse zich nu op de Olympische Spelen.

Door

Door Klaas-Jan Droppert

“Wie weet een plek in de top 3.” Voor het Europees kampioenschap Laser Radial dat op 3 oktober in Barcelona begint, zet Daphne van der Vaart hoog in. “Zeilen is een complexe sport en de besten van de wereld varen niet zo vaak tegen elkaar, dus is het moeilijk in te schatten. Maar tot nu toe heb ik al mijn doelen gehaald.”

Een daarvan was een top 8-klassering tijdens het WK vorige maand in Medemblik. Van der Vaart eindigde op het IJsselmeer als zevende en verdiende daarmee de A-status. “Die financiële ondersteuning is welkom. Net als andere studenten heb ik weinig geld, want door het zeilen is er weinig tijd voor bijbaantjes. Andere studenten hebben wel zo’n baantje en die denken waarschijnlijk ‘wat voor pannenkoek ben jij dat je er niet een hebt’. Door de A-status heb ik nu mijn eerste echte baan: zeilster,” lacht de 23-jarige Inholland-studente Media en Entertainmentmanagement.

Marit Bouwmeester
Die ondersteuning moet Van der Vaart, die op de Kaag leerde zeilen, helpen om haar uiteindelijke doel te halen: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Maar dat wordt een hels karwei omdat Nederland maar één zeilster in de Laser Radial-klasse mag afvaardigen. En de concurrentie is groot. Niet in de laatste plaats van Marit Bouwmeester, regerend olympisch en wereldkampioene. De in Voorburg wonende Friezin heeft al aangegeven dat ze haar olympische titel gaat verdedigen. “Waar begin ik aan? Ik ga uit van mijn eigen kracht, wil zelf beter worden. Altijd streef ik het hoogst haalbare na. En ik heb het gevoel dat ik nog beter kan worden. Vorig jaar werd ik zestiende op het WK, nu zevende. Dat bewijst wel dat er meer in zit.”

Andere klasse
Over één tot anderhalf jaar moet ze zich waarschijnlijk al zien te kwalificeren. Vanwege de concurrentie adviseerde het Watersportverbond Van der Vaart naar een andere klasse over te stappen. “Dat heb ik geprobeerd. Ik heb 49er FX geprobeerd, maar dat was heel anders en ging ongelooflijk hard. Zo hard als BMX-cross of wielrennen. Maar dat is niets geworden.”

Uit het lood geslagen dat ze het tegen de eerzuchtige Bouwmeester moet opnemen, is ze niet. Ook niet als ze de Olympische Spelen misloopt. “Dit gaat helemaal niet over Marit Bouwmeester, dit gaat over mij. In de 49er FX kwam ik erachter dat ik met een overstap zoveel kennis overboord gooi. Ik ben met het hoofdstuk Laser Radial begonnen en dat boek is nog niet uit. Ik moet het gevoel hebben dat ik er straks alles aan gedaan heb. Eerder kan ik het niet loslaten.”

En dus hoopt ze dat na het zilver op de Jeugd Olympische Spelen in 2010 er in Tokio een vervolg komt. “Nee, ik houd mezelf niet voor de gek. Ook Marit moet zich nog maar zien te kwalificeren. Maar uiteindelijk is dat niet het belangrijkste. Ik leer in deze klasse zoveel, dat zou ik voor geen goud willen missen.”

Daphne van der Vaart: ‘Zeilen is een complexe sport’ | Foto: Ayolt Kloosterboer

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van