Australische zwemploeg traint in Hofbad voor WK

Olympische kampioenen trekken deze week hun baantjes in het Hofbad. De Australische zwemploeg bereidt zich hier voor op de wereldkampioenschappen (WK) in Boedapest (14 t/m 30 juli).

Door

De 28 zwemmers en 14 coaches waren al enige tijd vanwege wedstrijden in Europa en zochten een trainingslocatie in de buurt. “En als je voor Nederland kiest, kun je alleen in Amsterdam, Eindhoven, Dordrecht, Drachten of Den Haag terecht,” zegt Ed de Kievit, bestuurslid wedstrijdzaken van Top Zwemsport Den Haag. “En dan ligt Den Haag logistiek gunstig.”

Er kwam contact tot stand tussen de manager van het Nederlands zwemteam en kampioenenmaker Jacco Verhaeren, nu bondscoach van de Australiërs. Verhaeren werd door de tegenvoeters aangesteld na de desastreus verlopen Olympische Spelen van 2012 (slechts één gouden medaille). In Rio de Janeiro (2016) was Australië weer succesvol als zwemnatie.

En dus liggen deze week toppers als Mack Horton (olympisch kampioen 400 meter vrije slag) en Emma McKeon (goud op de 4×100 meter estafette) in het Haagse water. De Kievit: “Zij hebben het bad in de ochtend afgehuurd en The Hague Swimming heeft in de middag trainingsuren opgegeven, zodat de Australiërs kunnen trainen. Nee, het is niet mogelijk om naast een olympisch kampioen je baantjes te trekken. Maar het is zeker mogelijk dat je er een aan de rand van het bad treft.”

Leren
Top Zwemsport Den Haag hoopt door het contact ook veel van de kampioenen op te steken. Daarom gaven Australische coaches afgelopen dinsdag een clinic aan jonge zwemmers. En ook donderdag 6 juli staat er een op het programma. Bovendien is er een workshop voor de coaches van Top Zwemsport Den Haag. “Australië is een van de grootste zwemlanden ter wereld. Het zijn geweldige voorbeelden voor onze zwemmers, die heel veel van hen kunnen leren. Wie wil er nu niet tips van een trainer van een olympisch kampioen krijgen? Maar dit is ook goed voor onze coaches. Ook hun expertise neemt door zulke ontmoetingen toe.

Bovendien vestigt het Hofbad hiermee zijn naam als topzwemlocatie. “Dit is de eerste keer dat een dergelijk grote ploeg bij ons traint, maar wat ons betreft is het niet de laatste maal. Kijk, deze Australiërs gaan straks naar Boedapest waar ze andere zwemmers tegenkomen. Als ze vertellen van een goed trainingskamp in Den Haag, dan is dat goede mond-tot-mondreclame. Daar kunnen we bijvoorbeeld straks bij onze eigen Swim Cup The Hague weer van profiteren, omdat er op die manier nog grotere namen op de deelnemerslijst staan. Een dergelijke ploeg faciliteren moet natuurlijk wel kunnen. Midden in het seizoen zou moeilijker gaan, omdat we ook met schoolzwemmen en de trainingen van de clubs zitten. Maar zo aan het einde van het seizoen is het prima. En hopelijk hebben we met de Australiërs daarvoor de eerste stap gezet.”

Door Klaas-Jan Droppert

De Australische topzwemster Taylor McKeown met de jeugd van Racing Club. | Foto: Frans de Best

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van