Interview: Trieneke Bos bijt zich als een pitbull vast in rode kaarten
Al bijna tien jaar helpt Trieneke Bos spelers en clubs in het amateurvoetbal in hun strijd met de KNVB. Pro deo. Omdat het aantal aanvragen bleef toenemen pakte ze het serieuzer aan en lanceerde de website hulpbijvoetbaltuchtzaken.nl.
Voor de in de Haagse regio woonachtige Trieneke Bos ligt het voetbalseizoen nooit stil. Tijdens de voetballuwe weken bereidt ze zich voor op het nieuwe seizoen door bijvoorbeeld te spreken met clubbestuurders en trainers die volgens haar veel te weinig kennis hebben van het tuchtrecht dat de voetbalbond hanteert. “Veel clubs weten maar half hoe het tuchtrecht van de KNVB precies werkt. Het zal mij niet verbazen als er weer veranderingen in het tuchtrecht plaatsvinden. Dan voel ik me verplicht clubs daarop te wijzen. Omgaan met strafzaken is ook een deel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”
Bos wordt gedreven door een onuitputtelijk rechtvaardigheidsgevoel. Werkzaam in de juridische wereld studeerde ze rechten, maar ze maakte de studie niet af. Als autodidact schoolde de geboren Drentse zichzelf door vele tuchtzaken van de KNVB door te nemen. “Dan merk je dat het allemaal heel ingewikkeld is. Zeker voor amateurclubs die de expertise niet in huis hebben om bij een strafzaak vanwege bijvoorbeeld een gestaakte wedstrijd in beroep te gaan.” Met soms grote gevolgen, omdat het gebrek aan kennis ook spelers maandenlange schorsingen kan opleveren.
Incidenten
Volgens het jaarverslag van de KNVB werden er in het seizoen 2017-2018 precies 1182 wedstrijden in het (senioren-)amateurvoetbal gestaakt vanwege wanordelijkheden. “Ik kan het niet keihard maken, maar mijn indruk is dat het aantal ernstige incidenten op de voetbalvelden wederom stijgt,” zegt Bos, die het vooral een ‘maatschappelijk probleem’ noemt. “Ik kom veel korte lontjes en doorgeslagen ambities tegen bij spelers, trainers en bestuurders. Dat helpt allemaal niet om na negentig minuten voetballen te accepteren dat je gewonnen, verloren of gelijkgespeeld hebt.”
Toch snapt Bos, die zelf speelde voor VV Gieten, VV Nieuw-Buinen en – in Den Haag – voor SV Duinoord en teammanager was van Wateringse Veld, dat iedere speler weleens tegen een gele of rode kaart aanloopt. “Voetbal is en blijft een contactsport. Kaarten horen erbij en ook vroeger ontstonden er opstootjes op het veld. Een speler of bij escalatie een team of club verdient in zo’n geval een straf. Een faire straf.”
Ik kom veel korte lontjes en doorgeslagen ambities tegen bij spelers, trainers en bestuurders.
Waar Bos meer moeite mee heeft, is de manier waarop verenigingen of spelers onjuiste en belastende verklaringen afleggen waarmee ze bewust een tegenstander een oor aannaaien. “Laat duidelijk zijn, een speler die zich misdraagt dient een straf te krijgen, maar wel een passende straf. Nu krijg je vaak te maken met tegengestelde of onvolledige verklaringen waardoor willekeur in de uitspraak dreigt, wat er weer voor zorgt dat amateurvoetballers maanden schorsing aan hun broek krijgen. De KNVB ontbeert het wellicht ook aan mankracht waardoor er slordigheden of fouten ontstaan.”
Succes
De aanklager kijkt of hij verklaringen uit ten minste twee bronnen als bewijs heeft. Op basis daarvan wordt een overtreding of misdraging als bewezen verklaard. Trieneke Bos probeert met advies, het opstellen van schriftelijke verweer- of beroepschriften of verklaringen in tuchtprocedures de redelijkheid in de strafuitspraak van de KNVB terug te brengen. Voor spelers en clubs als ODB en GDA, maar ook buiten de regio boekte Trieneke Bos regelmatig succes met veel lagere straffen, vrijspraak of bijvoorbeeld het overspelen van wedstrijden door het strafbaar opstellen van onrechtmatige spelers.
“Het afgelopen seizoen heb ik zestien zaken mogen behandelen. Je merkt duidelijk dat er behoefte is. Daarom ben ik ook de website hulpbijvoetbaltuchtzaken.nl begonnen. Iedereen kan zich daar gratis informeren. Komt het tot een zaak, dan kan ik proberen te helpen.” Lachend: “Tegen een voor het amateurvoetbal veel vriendelijkere prijs dan een gemiddelde advocaat rekent.”
Sportiviteit
Vanaf het nieuwe seizoen wil Trieneke Bos bij voetbalclubs gratis lezingen en presentaties geven om spelers, bestuurders en trainers te informeren over het tuchtrecht. “Uiteindelijk willen we allemaal dat de sportiviteit op het voetbalveld wint. Maar overtredingen en wanordelijkheden zullen er altijd blijven. Spelers en clubs moeten gewaarschuwd worden voor de gevolgen van ernstige wanordelijkheden en incidenten. Misschien helpt het om het voetbal weer een beetje sportiever te maken.”
Meer informatie: www.hulpbijvoetbaltuchtzaken.nl
Tuchtzaken: hoe werkt het precies?
Zonder spelregels en een scheidsrechter geen voetbal. Spelers, trainers, assistent-scheidsrechters en publiek die op of rond het voetbalveld onbehoorlijk gedrag vertonen, kunnen in aanraking komen met de tuchtrechtspraak van de KNVB. Doet er zich een incident voor, dan kan de aanklager van de KNVB op basis van een schriftelijke verklaring van de scheidsrechter een zaak behandelen. Ben je het als speler of vereniging niet eens met het schikkingsvoorstel van de aanklager, een straf in de vorm van een boete of een schorsing, dan heb je de mogelijkheid om het schikkingsvoorstel niet te accepteren. Daarna volgt een uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB, waartegen je in beroep kunt gaan. Daarna wordt de strafmaat definitief bepaald. De KNVB deelt jaarlijks duizenden boetes en schorsingen uit. In 2017-2018 kregen 12.059 spelers een rode kaart.