Bouwlust krijgt eerste overkapte Krajicek Playground

Buiten sporten met een dak boven je hoofd. Dat kan op de Eekhoornrade in Bouwlust. Daar staat de eerste overkapte Krajicek Playground van Nederland.

Door

Krajicek Playgrounds zijn er in Nederland al in groten getale. Op 122 speelvelden sporten  en spelen dagelijks zo’n 4500 kinderen. Maar een overkapte Krajicek Playground was er nog niet. Die primeur is voor de Haagse wijk Bouwlust, waar een speelveld zonder dak al in 2009 werd aangelegd.

Tijdens de feestelijke opening woensdag was straatvoetballer Soufiane Touzani de grote held. Zijn trucs werden door honderden mobieltjes vastgelegd en kinderen zullen ze op de playground gaan uitproberen.

Simone Richardson, directeur van de Krajicek Foundation (wil kinderen in aandachtswijken dicht bij huis onder begeleiding met elkaar laten sporten en spelen), vertelde: “Er komen ook overdekte velden in Amsterdam en Rotterdam, maar de eerste wilden we per se in Den Haag hebben. Niet alleen omdat Richard Krajicek (oud-toptennisser, red.) er vandaan komt, maar ook omdat hier in Bouwlust veel activiteiten op de Krajicek Playground worden georganiseerd.”

Vaker gebruikmaken van Krajicek Playground

Een overkapping maakt een groot verschil. Richardson: “Dit is een Franse uitvinding en daar merken ze dat de sociale cohesie in een buurt erdoor toeneemt. Omdat je vaker van de playground gebruik kunt maken, bijvoorbeeld als het regent. Maar ook omdat je er veel meer mee kan doen dan sporten en spelen. Bijvoorbeeld een concert of een braderie houden.”

 

Hier in Bouwlust worden veel activiteiten op de playground georganiseerd.
Simone Richardson (directeur van de Krajicek Foundation)

 

De Nationale Postcode Loterij stelde in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar voor drie overkappingen, dus ruim vier ton voor de Haagse Krajicek Playground plus een ton van de gemeente. Sportwethouder Richard de Mos: “We hebben zestien Krajicek Playgrounds in de stad en de ambitie is om er meer te overkappen. We moeten alleen onderzoeken of we daarvoor financiering hebben. En kijken of cofinanciering mogelijk is.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van