Gezocht: kroonleeuwinnen

HVV start na 135 jaar met meisjesvoetbal

Door

In het jaar dat HVV 135 jaar bestaat, is er nu eindelijk ook meisjesvoetbal bij de Koninklijke in het Benoordenhout. “Ruimte is een groter probleem dan het principe om ook meisjes te laten spelen,” legt algemeen voorzitter Jeroen Smits uit.

 

Wat een mooie start van het nieuwe jaar: meisjes mogen voor het eerst voetballen bij HVV.

Algemeen voorzitter Jeroen Smits: “De eerste zondagochtend stonden er negen meisjes van zes jaar binnen de lijnen op de Diepput. Een heugelijk moment. De meisjes spelen in gemengde teams, maar de meesten wisten hun wedstrijdje wel gewoon te winnen. Al een tijd zijn we binnen de club met elkaar in gesprek om ook meisjes en vrouwen als spelend lid toe te laten. We willen een familieclub zijn, dat zijn we al, maar daar horen meisje en vrouwen als spelende leden natuurlijk ook gewoon bij. Zeker nu de populariteit van vrouwenvoetbal zo enorm toeneemt.”

Waarom duurde het zo lang?

“Ruimte op ons sportpark is een veel groter probleem dan het principe om meisjes te laten voetballen bij HVV. Was dat in een ver verleden misschien nog een probleem, nu gaat het echt om de veldcapaciteit. We hebben drie velden die heel intensief worden gebruikt voor trainingen en wedstrijden en hebben daarnaast een wachtlijst voor jongens. Eigenlijk hebben we geen ruimte om te groeien met meisjesvoetbal. Tegelijk willen we ons als club openstellen, daarom zijn we vanaf 1 januari gestart met meisjesvoetbal voor de jongste jeugd. Meisjes geboren in 2012 kunnen instromen in gemengde teams in de zondagmorgencompetitie, een interne competitie waar onze jongste jeugd in wedstrijdvorm speels kennismaakt met voetbal. En op woensdag wordt er getraind.”

Blijft het hierbij?

“Wat het bestuur betreft niet. Vanaf de onderkant willen we de piramide op een gezonde manier opbouwen. Tegelijkertijd zoeken we naar mogelijkheden om vanaf volgend seizoen misschien wel enkele meisjes- of vrouwenteams te laten instromen. Het liefste worden we dé grote concurrent van het ADO Den Haag-vrouwenteam. Maar we moeten realistisch zijn, het veldprobleem is niet een-twee-drie opgelost.”

Waar zou in de omgeving ruimte zijn voor een extra veld voor HVV?

“De mogelijkheden zijn beperkt in de directe omgeving. Daarvoor hebben wij echt de hulp van de gemeente nodig. Er zijn gesprekken gaande met de verenigingen om ons heen, maar de grootste wens is om extra capaciteit op ons eigen complex te bewerkstelligen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar daar gaan wij uiteraard wel voor. Het zou echt fantastisch zijn als wij ook met onze meisjesafdeling verder kunnen groeien.”

Maar het begin van meisjesvoetbal bij HVV is er.

“En daar ben ik erg blij mee. De negen Kroonleeuwinnen deden niet onder voor de jongens. Het enthousiasme spatte ervan af. Op het veld, maar ook bij de ouders langs de lijn. Met 140 voetballende jongstejeugdleden is de zondagmorgencompetitie sowieso een succes. Het doel is om dit voor meisjes de komende jaren door te zetten.”

MEER SPORTNIEUWS LEZEN? KLIK HIER VOOR EEN ABONNEMENT

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van