Nieuwe padelbanen in Vogelwijk: ‘Zlatan Ibrahimović is groot fan van deze sport’

‘Tennissen’ in een glazen kooi? Het kan binnenkort in Den Haag. Deze maand opent in de Vogelwijk de eerste exclusieve padelclub van de stad. “Padel is bezig aan een enorme opmars.”

Door

Twee bouwvakkers kijken verbaasd naar een kwartet sporters dat een soort ‘freaky’ vorm van tennis speelt in een glazen kooi. Achter de atletiekbaan aan de Laan van Poot rennen, vliegen, vallen en duiken de vier met een klein racket in de hand naar een bal. Een bijzonder schouwspel. Het lijkt tennis, gespeeld door een groep mensen die in een opstandige bui lukraak tegen een bal meppen, maar het is in werkelijkheid een serieuze sport: padel, een snelle, spectaculaire variant van een racketsport.

Op het kunstgrasveld geniet Marjolein Pronk van de gebiologeerde blikken vanaf de zijlijn. Ze weet niet beter. “Bijna iedereen die kennismaakt met padel kijkt verrast. Zo van: wat doen die nu?” De Haagse, met zongebruind gelaat, hip petje en stoere zonnebril, is dé regionale ambassadeur van deze sport. Niet alleen werkt Pronk als communicatieadviseur bij de padelbond, ze is ook de eigenaar van DunaMar, de eerste Haagse padelclub die medio mei officieel opengaat in de Vogelwijk.

“Dit is zo’n mooie sport,” vertelt Pronk even later, nagenietend van de rally’s. “Zonder iets af te willen doen aan tennis vind ik padel veel leuker. Het is jolig, er zit een bepaalde vorm van gekkigheid in. Zo kun je (net als bij squash, red.) de wanden gebruiken. Ook mag je buiten de kooi slaan om daar verder te spelen. En door het hoge tempo oogt het speels. Dat maakt padel uniek en wezenlijk anders dan tennis. Die sport heeft een serieuzer karakter. Zo zul je bij padelwedstrijden de scheidsrechter niet snel ‘quiet please’ horen roepen.”

Padel ontstond in Acapulco

Padel ontstond in de jaren zestig, in de Mexicaanse badplaats Acapulco. Een rijke zakenman had thuis niet genoeg plek voor een tennisbaan en dus bedacht hij een soortgelijke activiteit, die minder ruimte in beslag nam. Het spel groeide als kool onder de elite in Latijns-Amerika. Na een bezoek van het Spaanse koningshuis waaide de sport in de jaren zeventig de Atlantische Oceaan over. Spanje en Portugal groeiden daarna uit tot hét padelparadijs van Europa.

 

Na voetbal is padel de populairste sport van Spanje,
Marjolein Pronk (eigenaar padelclub Dunamar)

 

“Zo’n vijf miljoen Spanjaarden spelen het nu,” vertelt Pronk. “Het is allang geen elitaire hobby meer. Sterker nog: na voetbal is padel de populairste sport van Spanje. Je treft er eerder een padelbaan dan een tennisbaan. En dat zegt veel, met tennisheld Rafael Nadal in de gelederen. De mensen houden van het spektakel.”

Ook elders in Europa wint padel aan populariteit. “De sport is hier bezig aan een enorme opmars. Er zijn nu zo’n 250 padelbanen in Nederland, maar eind van het jaar tikken we de driehonderd aan.”

Guus Hiddink

Voetbaltrainer Guus Hiddink brak zo’n tien jaar geleden een lans voor de sport. Als coach in Spanje maakte hij er kennis mee en bij terugkomst in Nederland opende hij een van de eerste padelbanen van het land, naast het PSV-stadion in Eindhoven. Pronk: “Je ziet deze trend ook in andere Noord-Europese landen. Zo is Zlatan Ibrahimović (bekende voetballer uit Zweden, red.) groot fan van deze sport. Hij brengt het spel in Scandinavië aan de man.”

Met haar club hoopt Pronk in Den Haag zieltjes te winnen. Aanvankelijk overwoog Pronk een locatie naast het ADO-stadion voor haar padelclub. “Maar dat ligt aan de snelweg. Dat vind ik helemaal niets. Wat adem je liever in tijdens het sporten? Vieze uitlaatgassen of frisse zeewind?”

Het voormalige HALO-gebied in de Vogelwijk, naast het toekomstige woonbouwproject Hellasduin, is volgens Pronk ‘de perfecte plek’. “Naast de handbalhal van Hellas en achter de baan van HAAG Atletiek lag een braakliggend stuk grond. Ik wist gelijk: daar moet het gebeuren. Zo dicht bij zee. En dit gebied wordt een steeds multifunctioneler sportpark. De hardlopers en de handballers kunnen zo kennismaken met padel.”


Meer lezen? Het volledige interview met Pronk én een uitgebreid overzicht van de spelregels van padel leest u in de DHC van donderdag 2 mei 2019. Heeft u al een DHC-proefabonnement geprobeerd? U ontvangt tien kranten voor tien euro. Klik hier voor meer informatie.

 

Standaardportret
Bekijk meer van