Kickboksen steeds populairder, toch worden gala’s verboden (video)
Kickboksen maakt in Den Haag een enorme groei door. Maar tot onbegrip van trainers, sporters en promotors verbiedt de gemeente het organiseren van vechtsportgala’s.
Bij Fightclub 070 aan de Ferdinand Bolstraat heerst deze maandagavond een enorme bedrijvigheid. In het hart van de Schilderswijk brengt trainer Hafid El Boustati (33) een groep recreanten de fijne kneepjes van het kickboksen bij. Tweetallen sparren met elkaar. Zweet spat rond, rauwe kreten zijn tot buiten op straat te horen. In een hoek naast de ring geeft een klok met dringende piepgeluiden het begin of einde van een nieuwe sparringronde aan.
“Hou je hoofd hoog en ga iets dieper zitten,” zegt El Boustati tegen een meisje. De populariteit van kickboksen neemt toe. Tegenwoordig zie je ook ‘kakkers’ en steeds meer vrouwen de sport beoefenen. “Na hockey en voetbal is het de derde sport binnen Den Haag,” weet El Boustati.
Hij behoort tot de grootste promotors van kickboksgala’s binnen Den Haag en was zelf ooit een succesvol kickbokser. Zijn record: 97 gevechten, 83 gewonnen, 3 onbeslist en 11 verloren. In de A-profklasse won hij twee Europese titels. Hij organiseerde in Den Haag vijf jaar achtereen twee grote gala’s per jaar. Onder meer in de Sportcampus Zuiderpark.
Verhoogd risico
“Altijd druk, mooie gevechten, nooit een incident geweest,” benadrukt El Boustati. Dat er binnen de Haagse stadsgrenzen sinds vorig jaar geen gala’s meer mogen worden georganiseerd, daar begrijpt hij niets van. De maatregel volgde omdat er volgens het gemeentebestuur kort na elkaar twee gala’s moesten worden afgelast wegens ernstige strafbare feiten.
Er zou sprake zijn van een verhoogd risico voor de veiligheid en de openbare orde. Het zijn meldingen die heel serieus worden genomen. “Het lijkt mij voor de gemeente heel makkelijk om na te trekken welke strafbare feiten er zijn gepleegd. Maak deze openbaar. Nu wijst iedereen in de kickbokswereld elkaar als schuldige aan,” aldus El Boustati.
Er bestaat een verkeerd beeld van de sport
Zelfs aan het organiseren van een demonstratiegala voor eigen clubleden heeft de gemeente strenge eisen gesteld. “Daar mogen dan geen kinderen van buiten de club aan meedoen. Alsof er dan direct tweehonderd hooligans op afkomen. Er leeft bij de gemeente een enorme angst voor het kickboksen.”
Een gemeentewoordvoerder reageert: “Er waren signalen van een felle concurrentiestrijd tussen organisatoren. Dit had meldingen bij de politie tot gevolg. Enkele organisaties hebben toen ook zelf bij ons aangegeven voorlopig geen activiteiten te willen organiseren, totdat de rust is teruggekeerd. Het college bekijkt nu wanneer en op welke wijze de vechtsport in Den Haag weer gefaciliteerd kan worden.”
Verbazingwekkend
Een paar kilometer verder op de Binkhorstlaan schudt ARJ Trainingen-eigenaar Maikel Polanen verongelijkt het hoofd wanneer het Haagse verbod op vechtsportgala’s ter sprake wordt gebracht.
“Eerlijk gezegd vind ik zo’n verbod verbazingwekkend. Het is ook heel vaag waarom het niet mag. Mocht er sprake zijn van een onduidelijke geldstroom binnen organisaties, zoals wordt gesuggereerd, dan is het volgens mij een kwestie van vergunningaanvragen toetsen aan de wet Bibob (wet integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, red). Daarmee wordt het probleem snel getackeld. Er is een groot gebrek aan communicatie tussen de organisatoren en de gemeente. Den Haag is ook de enige stad waar geen gala’s worden georganiseerd.”
Hans Massing dacht het helemaal voor elkaar te hebben. De eigenaar van Total Training Center wilde de Haagse galaban omzeilen met het organiseren van het Global Fights Holland Gala in Monster. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Er werden vechters gecontracteerd en sporthal De Wielepet werd als locatie vastgelegd.
De sport groeit en we houden met onze trainingen vele kinderen van de straat. Dus hebben we zeker ook een maatschappelijke rol in de samenleving.
Het enthousiasme waarmee de gemeente Westland het evenement aanvankelijk begroette, verdampte snel na een negatief advies van de Haagse gemeenteraad. “Ondanks dat we van tevoren al een duidelijke analyse hadden gemaakt en ook de vereiste vergunningen in ons bezit waren, bleek het gala opeens te groot in omvang voor Westland. Dat vond ik echt vreemd. Er was plaats voor vijfhonderd mensen. Bij elke amateurvoetbalwedstrijd staan in het weekend een paar honderd mensen langs de lijn. De gemeente Westland was gaan twijfelen en had Den Haag om advies gevraagd. Die gemeente reageerde negatief. Ik vond dat echt heel vreemd en baalde er ook stevig van. Ik heb toch ook mijn kosten gemaakt.”
Kermis?
Ook een poging om in Zoetermeer een gala te organiseren mislukte. “We zijn nu opeens een klasse C-evenement, dat staat qua risico gelijk aan het organiseren van een sinterklaasoptocht of een kermis. Zulke evenementen kun je niet vergelijken met een kickboksgala. Ik bezoek drie tot vier gala’s per maand en die verlopen allemaal ordelijk. Er bestaat een verkeerd beeld van de sport.”
Massing had in november voor het laatst contact met vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag. “Toen werd mij verteld dat men in december opnieuw contact met mij ging opnemen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Ik vind dat niet bepaald een goede manier van communiceren. De sport groeit en we houden met onze trainingen vele kinderen van de straat. Dus hebben we zeker ook een maatschappelijke rol in de samenleving. Helaas wordt dit over het hoofd gezien,” baalt Massing.