Coronavirus: lijn 6, 12 en 25 niet meer naar Haagse Markt

De lijnen 6, 12 en 25 rijden voorlopig op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag tot 18.00 uur niet meer naar de Haagse Markt.

Door

Op de marktdagen is het volgens de HTM te druk en daardoor is de kans op besmetting met het coronavirus voor medewerkers en andere reizigers te groot. ‘HTM constateerde afgelopen week een minder sterke afname van reizigers die gebruikmaken van bus of tram om naar de Haagse Markt te gaan,’ zo schrijft de vervoerder in een verklaring. ‘Dat zien we vooral in bus 25 en in de trams 6 en 12. Bij de bus en de oude rood-beige trams is er een open cabine, waardoor dit een verhoogd risico met zich meebrengt voor onze medewerkers. Dat vinden wij ongewenst.’

Op lijn 11 rijdt de HTM met de nieuwe stadstrams, waarin de bestuurder wél afgesloten zit van de reizigers. Lijn 11 (Scheveningen Haven – Station Hollands Spoor) blijft daarom vooralsnog de reguliere route, dus langs de Haagse Markt, rijden.

Omleidingsroutes

De lijnen 6, 12 en 25 maken op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag tot 18.00 uur gebruik van omleidingsroutes. Zo rijdt lijn 6 (Leyenburg – Leidschendam) vanaf Leyenburg via de Dierenselaan en de Loosduinseweg naar de Lijnbaan. Daar pakt de tram de eigen route weer op.

Lijn 12 rijdt tussen Duindorp en de Loosduinseweg de eigen route. Vanaf de Loosduinseweg rijdt tram 12 via de Lijnbaan en de Prinsegracht naar de Jan Hendrikstraat en dan een rondje rond de Grote Kerk. Daar keert de tram, om vervolgens dezelfde route terug te rijden naar Duindorp. Lijn 12 rijdt dus niet meer naar Hollands Spoor.

Bus 25, ten slotte, rijdt vanaf de De la Reyweg via de Loosduinseweg en de Prinsegracht naar eindpunt Grote Markt.

Op dinsdag, donderdag en zondag en in de avonduren rijden lijn 6, 12 en 25 wel de eigen route.

Minder ritten

Eerder maakte de HTM al bekend vanaf maandag 23 maart veel ritten te schrappen in verband met het coronavirus. Zo rijden er op alle tramlijnen op werkdagen tot 19.00 uur maximaal drie trams per uur. In de avonduren en in het weekend zijn er slechts twee ritten per uur.

De bussen van de HTM rijden alle dagen nog maar twee keer per uur. Verder vervallen de spitslijnen 27 en 29 geheel, stopt lijn 28 niet meer bij de halte Zuiderstrand en maakt lijn 24 geen gebruik meer van de halte Westduin.

Haagse Markt blijft open

De Haagse Markt blijft voorlopig open, zo hebben de gezamenlijke burgemeesters uit de Haagse regio eind vorige week besloten. ‘Het aanbod van vaak relatief goedkope en verse etenswaar in de buitenlucht is een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod in deze periode,’ aldus het Regionaal Beleidsteam (RBT).

Kijk voor actuele reisinformatie op www.htm.nl

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijks dagboek over het leven in Den Haag dat steeds meer in de ban raakt van de pandemie.

 

Standaardportret
Bekijk meer van