Markten in Haagse regio blijven tóch open

De markten in en om Den Haag, inclusief die aan de Herman Costerstraat, blijven voorlopig open. Dat hebben de gezamenlijke burgemeesters besloten.

Door

Het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio Haaglanden maakte donderdagmiddag bekend dat het van belang is de markten open te houden. ‘Het aanbod van vaak relatief goedkope en verse etenswaar in de buitenlucht is een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod in deze periode,’ aldus het RBT in een persbericht.

Niet te veel mensen

Wel moet ervoor worden gewaakt, volgens het RBT, dat er niet te veel mensen tegelijk de markten bezoeken. Tevens moet het winkelend publiek voldoende afstand van elkaar houden. De marktkooplieden kunnen hier zelf ook bij helpen door niet meer dan enkele klanten tegelijkertijd bij de kraam toe te staat.’ Eerdere berichtgeving in AD Haagsche Courant over drukte op de Haagse Markt wekte landelijk verbazing. Intussen is het daar minder druk.

Verder ‘zullen de gemeenten bij de ingang van hun markten op borden en soms meertalige posters de bezoekers van de markt oproepen de gezondheid van zichzelf en anderen te bewaken’. Als blijkt dat het publiek zich niet aan de richtlijnen houdt, wordt een markt alsnog gesloten.

Capaciteit ziekenhuizen toereikend

De capaciteit van de acute zorg en dus van de IC-afdelingen in Haaglanden en Hollands Midden is ‘toereikend’. Wel bereiden de ziekenhuizen zich voor op een uitbreiding van het aantal IC-bedden, ‘in aanloop naar een mogelijke toename van het aantal opnames i.v.m. corona’.

Volgens een melding van de GGD Haaglanden (18 maart) zijn er 68 ‘bevestigde corona-besmettingen’ in de regio. Landelijk zijn dat er 2460 (RIVM, 19 maart); er zijn nu 76 corona-patiënten overleden. Er zijn meer mensen met corona besmet maar omdat niet iedereen wordt getest, is onduidelijk hoe veel er dat precies zijn. In het HMC (Westeinde, Bronovo, Antoniushove) liggen nu vier corona-patiënten. Drie besmette medewerkers verblijven in thuis-isolatie.

Politie en brandweer op sterkte

Het RBT rapporteerde donderdag ook over de politie en de brandweer. Die hebben nog voldoende inzetbare mensen. ‘Op operationeel niveau is er in onze regio op dit moment voldoende capaciteit bij zowel de politie als de brandweer en is de solidariteit vanuit die diensten richting de zorg groot. Men helpt elkaar waar men kan,’ aldus het RBT.

De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) bestaat uit de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. In het aansturende RBT hebben de negen burgemeesters van de regio zitting; de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, zit het voor.

Voor mededelingen van de VRH, zie www.vrh.nl

Nieuw corona-telefoonnummer

Vanaf donderdag (19 maart) kan iedereen met vragen over het coronavirus terecht bij het nieuwe telefoonnummer van welzijnsorganisatie Xtra. Het telefoonnummer is opgezet in samenwerking met de gemeente Den Haag. Het telefoonnummer is 070 205 30 03. Het is doordeweeks beschikbaar tussen 9.00 uur en 21.00 uur (in het weekend van 10.00 uur tot 16.00 uur).

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijkse blog over het leven in Den Haag dat steeds meer in de ban raakt van de pandemie.

Standaardportret
Bekijk meer van