Desolaat Den Haag na vergaande maatregelen tegen coronavirus

Vanwege het coronavirus ligt Den Haag er maandagochtend desolaat bij. Op de stations geen spoor van ochtendspits. Het stadhuis is een gesloten bolwerk.

Door

Het lijkt wel zondagmiddag op Den Haag CS. Het is spitsuur, maar in het treinstation verdringen zich deze maandagochtend geen mensen voor de incheck-poortjes. De Turfmarkt, doorgaans propvol snelwandelende ambtenaren, is nagenoeg leeg. Het gewoonlijk zo bedrijvige straatbeeld van de ochtendspits heeft plaatsgemaakt voor stilte.

Het sociale leven in Den Haag is tot stilstand gekomen. Sinds vrijdag al houden alle musea en theaters de deuren dicht. Zondagavond kwam daar de horeca bij. Minister Bruno Bruins (VVD, medische zorg) kondigde aan dat alle eet- en drinkgelegenheden tot zeker 6 april geen gasten kunnen ontvangen. Restaurants mogen nog wel maaltijden bezorgen. Sinds maandag staken scholen alle (fysieke) lessen voor drie weken. Sportscholen zullen evenmin opengaan.

 

In het stadhuis is de vrije inloop gestopt. De pers komt er niet in zonder afspraak

 

Het nieuws dat de coffeeshops drie weken dichtgaan, resulteerde zondagmiddag in een ‘run’ op Haagse shops. Foto’s en filmpjes van lange rijen kwamen voorbij op sociale media. De prostitutiestraten en seksclubs kunnen voorlopig evenmin klanten ontvangen. ‘Wij zijn gesloten tot en met 6 april,’ staat op een handgeschreven briefje op een raam in de Geleenstraat. Het rode gordijn is gesloten.

Gesloten bolwerk

Vanwege het virus is ook het stadhuis een gesloten bolwerk geworden. Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening, van toeslagen tot paspoorten. De vrije inloop, waarbij honderden mensen iedere ochtend het stadhuis platlopen, is vervallen. Twee beveiligers houden de wacht bij de ingang. “Pasje? Afspraak?” vragen ze aan binnenkomers. De pers komt er zonder afspraak niet in.

Vrijdagavond oogden de kleine kroegen en restaurants nog verre van verlaten. Op het Plein zaten de terrassen nog redelijk gevuld, maar de dansvloeren binnen bleven leeg. Hoewel, om één uur ’s nachts stond een rij voor danscafé Rootz, om de hoek bij de Grote Markt. Het was een laatste stuiptrekking van feestend Den Haag. Maandagochtend waren alle losse stoelen en tafels van de Grote Markt opgeborgen. Voorlopig geen terrasvogels hier.

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijkse blog over het leven in Den Haag dat ook hier steeds meer in de ban raakt van de wereldwijde pandemie.

Standaardportret
Bekijk meer van