Harde maatregelen bij overtreding coronaregels

Politie en handhavers in Den Haag en omgeving gaan scherper optreden tegen onder meer horeca en partycentra die zich niet aan de nieuwe coronaregels houden. Drie maanden dicht kan een sanctie zijn.

Door

Dat heeft de Veiligheidsregio Haaglanden, die wordt geleid door de Haagse burgemeester Jan van Zanen, vrijdagavond bekendgemaakt. Haaglanden kwam kort na de extra persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge met een aantal aanvullende maatregelen die eveneens zondagavond om 18.00 uur ingaan.

Dit is het meest opvallende besluit: ‘Er komen gerichte controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor twee weken. Als de regels bij herhaling worden overtreden, volgt sluiting voor een maand. Als de maatregelen daarna nog een keer genegeerd worden, volgt sluiting voor de duur van drie maanden’.

In algemene zin doet Van Zanen een ‘dringend beroep op alle inwoners om verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de maatregelen te houden’.

Andere besluiten Haaglanden

Andere aanvullingen op de rijksmaatregelen in Den Haag en omgeving zijn:

  • Er komen ‘venstertijden’ bij overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren, waarop deze alleen toegankelijk zijn voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een beperking. Bedrijven en organisaties wordt verzocht dit ook te doen.
  • Er komen voorlichtingscampagnes gericht op doelgroepen waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals jongeren en studenten. ‘Doel van de communicatie is dat deze groepen (opnieuw) de urgentie gaan zien van het naleven van de regels’.
  • Met specifieke branches en groepen, zoals studentenverenigingen, horeca en  geloofsgemeenschappen, wordt nader overlegd over de naleving van de regels.

Haagse binnenstad besmettingshaard

Uit gegevens van onderzoeker Josse de Voogd en de GGD blijkt dat het coronavirus het hardste toeslaat in de binnenstad en de Schilderswijk (stadsdeel Centrum).

Vorige week was het aantal nieuwe besmettingen daar 20,5 per 10.000 inwoners. Daarna volgt Laak met 17,7. De andere stadsdelen: Escamp: 14,3; Ypenburg/Leidschenveen: 14,2; Segbroek: 12,3; Haagse Hout: 10,4; Loosduinen: 7,6 en Scheveningen: 7,5.

Extra persconferentie kabinet

Op een extra persconferentie maakte Rutte en De Jonge vrijdagavond bekend dat de stijging van het aantal besmettingen dermate snel gaat, dat er nieuwe maatregelen nodig zijn in het westen van het land.

De opvallendste richtlijn is dat de horeca uiterlijk om 01.00 uur dicht moet zijn en vanaf 24.00 geen nieuwe bezoekers meer mag toelaten.

Ook is het vanaf zondagavond verboden om samen te komen met groepen van meer dan 50 personen. Er gaat een meldplicht gelden voor grotere samenkomsten. Deze beperkingen gelden niet voor demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten en dans- en theatervoorstellingen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Kijk hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van