GGD Haaglanden moet contactonderzoek deels staken door personeelstekort

GGD Haaglanden heeft het contactonderzoek fors teruggeschroefd. Alleen huisgenoten en kwetsbare inwoners krijgen nog een telefoontje. Het aantal besmettingen is zo hard opgelopen dat de dienst dringend handen tekortkomt.

Door

Wie besmet is, krijgt sinds vrijdag het verzoek om zelf een mailtje te sturen aan het merendeel van zijn contacten, aldus woordvoerder Marjolein Walsmit van GGD Haaglanden. “Daar hebben wij een kant-en-klare tekst voor.”

Een kleine groep kan nog wel een telefoontje verwachten van de GGD. Dit zijn de huisgenoten van degene die besmet is en contacten hebben die behoren tot een kwetsbare groep. “Dat zijn ouderen, mensen met ‘onderliggend lijden’ en mensen die in de zorg werken. Bij hen is er risico op verspreiding, bijvoorbeeld in het verpleeghuis.”

Voorheen kreeg iedereen die contact heeft gehad met een besmette persoon een belletje van de GGD om deze inwoners ‘extra alert’ te maken. “Onze boodschap als we bellen is: laat je testen bij klachten.”

De GGD verwacht niet direct een nog grotere toename van het aantal besmettingen door de maatregel. “Bij corona draait het voor een groot deel om de eigen verantwoordelijkheid. Ook bij quarantaine. We staan niet voor de deur, maar we geven wel een dringend advies. Wat ons meer zorgen baart, is de oorzaak hiervan.”

Gestegen

Het aantal besmettingen is de afgelopen weken hard gestegen, onder meer door toenemend familiebezoek en bezoek aan de horeca. Den Haag is op dit moment koploper in Nederland. Er zijn vorige week 630 nieuwe besmettingen in Den Haag bijgekomen. Al die mensen hebben contacten die gewaarschuwd moeten worden. Hoeveel het er in totaal zijn, wisselt per dag. “De een heeft netjes thuis gezeten, de ander ziet Jan en alleman. Ik kan daar geen getal van geven. Het is een complex systeem, waarin wij een deel doen en de landelijke pool een deel voor zijn rekening neemt.”

Amsterdam en Rotterdam moesten al eerder een deel van hun contactonderzoek staken, omdat de GGD’s het niet meer bij konden benen. Dat kon na enkele weken worden teruggedraaid. GGD Haaglanden hoopt dat het ook hier om een tijdelijke piek gaat.

Extra mensen bij GGD Haaglanden

De grootste drukte moet nog komen, verwacht de GGD. Op dit moment worden zowel bij GGD Haaglanden als bij de landelijke pool, die ondersteuning biedt, extra mensen opgeleid. “Het komende halfjaar loopt iedereen weer met een snotneus en gaan meer mensen zich laten testen. Er is een berekening gemaakt van de benodigde capaciteit. We hopen het daarmee te redden.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van