Bouw De Titaan begonnen: nieuwe thuishaven voor start-up in de groei
In de Binckhaven is de bouw begonnen van De Titaan, een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve bedrijven. Een uitkomst voor start-ups die uit hun jasje zijn gegroeid.
Hij had op geen betere plek kunnen staan. Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw De Titaan komt in de Binckhaven, thuishaven van de creatieve industrie. Als ergens de charme van de Binckhorst wordt gevoeld, is het hier. Aan dezelfde kades huizen bierbrouwerij Kompaan, portemonneefabrikant Secrid, het hippe restaurant MaMa Kelly en ‘creatieve broedplaatsen’ als De Besturing en de Caballero Fabriek. Uitzicht is er op de karakteristieke bogen van de asfaltcentrale, al gaat die de Binckhorst verlaten.
De voorbereidingen voor de bouw, of beter gezegd: de transformatie, zijn begonnen. De Titaan komt in het pand naast de Caballero Fabriek en diende oorspronkelijk als magazijn van de sigarettenfabriek. “De balen tabak werden hier opgeslagen,” vertelt Allard de Goeij, architect bij Braaksma & Roos, bij een perspresentatie. Een knipoog naar die geschiedenis heeft hij verwerkt in de raampartij: op de tekeningen zien we gevelplaten met een patroon van tabaksbladeren. Tot voor kort bood het gebouw onderdak aan een rolstoelleverancier, maar die is verhuisd naar de (minder hippe) Plaspoelpolder. Het gebouw wordt ingrijpend verbouwd en krijgt er een etage bovenop.
De Titaan is ‘belangrijk voor Den Haag’
De opbrengst: ruim 11.000 vierkante meter bedrijfsruimte. “Dat is belangrijk voor Den Haag, want zoveel plek hebben we niet meer,” zegt wethouder Saskia Bruines (D66, economie). “En wat nog over is, wordt vooral gebruikt voor woningbouw. We moeten zuinig zijn op de bedrijfsruimte die we hebben.” De belangstelling is groot. De Caballero Fabriek, goed voor ruim honderd bedrijven, ‘draait als een tierelier’.
Met grote ontwikkelingen in de Binckhorst op stapel – de bouw van vijfduizend woningen – is De Titaan een welkome aanvulling. Met name voor start-ups die uit hun jasje zijn gegroeid, zegt Erik van der Rijt, hoofd stedelijke economie bij de gemeente. “Voor die bedrijven is het lastig een plek in Den Haag te vinden. Vaak zitten ze al op de Binckhorst en willen ze blijven. De afgelopen jaren konden we ze jammer genoeg niks bieden. Ons schrikbeeld is dat ze uit de stad vertrekken.”
Verwacht geen superstrenge ballotage, maar we gaan wel een paar randvoorwaarden stellen.
In De Titaan komen zowel kantoren als grote ateliers voor maakbedrijven. Veel ruimtes zijn gemeenschappelijk, van de bar tot het secretariaat.
Ideaal voor het type bedrijven dat het stadhuis wil stimuleren, meent wethouder Bruines. “We zijn groot in overheid en verzekeringswezen, maar als stad willen we meer ruimte geven aan de maakindustrie, technologische start-ups en wereldverbeteraars. Die kunnen uitstekend terecht in De Titaan.” Paradepaardje is Secrid, bekend van de pasjeshouders. “Twee Hagenaars zijn daarmee begonnen. Inmiddels werken er meer dan honderd mensen.” Andere uitblinkers zijn softwareontwikkelaar Q42 en GreenFox, dat vooroploopt in sociaal ondernemen. Bruines: “We bieden de Secrids van de toekomst een plek.”
Duurzaam
Die toekomst moet er duurzaam uitzien. Bij de transformatie van De Titaan worden materialen hergebruikt en werkt de aannemer zoveel mogelijk met elektrisch vervoer. Ook krijgt het gebouw een warmtepomp en wordt het dak vol gelegd met zonnepanelen. Dat duurzame karakter gaat De Titaan etaleren. “We plaatsen ook zonnepanelen langs de dakrand, zodat je ze daadwerkelijk kunt zien,” zegt architect De Goeij. Verder krijgt het pand hangplanten voor de entree, een groen pleintje voor de deur en een plantenwand in de vide.
Zo’n project komt er niet vanzelf. De Binckhorst is weliswaar een proeftuin voor de aanstaande Omgevingswet (waarbij het stadhuis meer initiatief aan de markt laat), bij een bedrijfsverzamelgebouw als De Titaan trekt de gemeente de kar. “Als overheid moeten we de eerste stap zetten, zeker bij zo’n specifieke wens,” aldus Bruines. “Ontwikkelaars bouwen ook geen scholen of sportfaciliteiten uit winstoogmerk. Het is onze taak als gemeente om daarop te sturen.”
De Titaan biedt plek voor zeventig bedrijven, goed voor zo’n 350 arbeidsplekken. Welke dat zijn, is nog onbekend. Waarschijnlijk besteedt de gemeente de exploitatie uit aan een marktpartij, legt Van der Rijt uit. “Verwacht geen superstrenge ballotage, maar we gaan wel een paar randvoorwaarden stellen aan de bedrijven die zich hier willen vestigen.” Naar verwachting is De Titaan in 2022 voltooid.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.