Ooievaar symbool van herrijzende economie

Kunstenaar Aart van den IJssel ontwierp in 1969 een gestileerde ooievaar voor het toen nieuwe Congresgebouw. Door verbouwingen raakte het kunstwerk in de verdrukking, nu staat het prominent op het dak. Als optimistisch symbool.

Door

Aart van den IJssel (1922-1983) mag dan al heel lang dood zijn, zelden heeft een Haagse kunstenaar een mooiere comeback gemaakt dan hij. Terwijl wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken) toekeek, takelde een hijsinstallatie een bijna zeven meter, met bladgoud vergulde ooievaar op z’n nest boven op het lichtblauwe dak van het Word Forum. Op het moment dat hij stond, brak de zon door en schitterde de vogel uit het stadswapen als een phoenix. En dat is precies het effect waarop de initiatiefnemers hopen. Van den IJssels beeld uit 1969 moet het symbool worden van herrijzend Den Haag na de pandemie.

Tout La Haye had zich met het beeld bemoeid: de directeur, de wethouder, architect Job Roos – die het World Forum net had verbouwd waardoor de ooievaar zijn oorspronkelijke stek ergens in de luwte van het gebouw was kwijtgeraakt – en kunstenaar Auke de Vries, die gevraagd was het beeld een nieuwe plek te geven. “Een ooievaar moet hoog en onbereikbaar zitten. Nou, daar hebben we voor gezorgd.”

Economie

Binnenskamers, bij de champagne, ging het vooral over de economie. Want ook het World Forum likt zijn wonden, legt general manager Michiel Middendorf uit. “Door corona zijn we twee derde van onze omzet verloren. Als je weet hoeveel mensen er in Den Haag van ons in meer of mindere mate afhankelijk zijn, is dat enorme veel.” Toch overheerst optimisme. “Ik verwacht dat we binnen een jaar weer op vijfenzeventig procent zitten en het jaar daarop halen we het oude niveau weer.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Foto: Robert van Stuijvenberg

Bovendien was het niet in elk opzicht verloren tijd, er zijn dankzij corona lessen geleerd. Saskia Bruines had het in haar speech over hybride congressen waardoor het World Forum tijdens corona kon doordraaien.

Middendorf: “Iedereen weet ongeveer wel hoe die digitale sessies verlopen, maar wat bij ons gebeurde, is van een andere dimensie. Ik hoorde iemand zeggen dat we een tv-studio in huis hebben, maar in werkelijkheid is het vergelijkbaar met vier tot vijf studio’s. Zonder de crisis zou dat niet zijn gebeurd, of veel later. Het gevolg is dat Den Haag veel groter is geworden, we kunnen veel meer mensen ontvangen, zonder dat ze hier allemaal daadwerkelijk zijn.”

 

We mogen weer optimistisch zijn: de ooievaar is terug op z’n nest, het gaat goed met Den Haag.
Wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken)

De hybride congressen hebben er bovendien voor gezorgd dat een groot aantal mensen in het World Forum hun werk konden doen. “Als we een groot congres draaien, hebben we vierhonderd tot vijfhonderd mensen in huis die voor ons werken. Vooral technici.”

Aanjager

Die rol als aanjager van de lokale economie is precies de reden dat het World Forum in 1969 werd opgericht. “Banen op elk niveau,” benadrukt Middendorf. “Je kunt hier binnenlopen met of zonder diploma, voor goede mensen is er altijd werk hier. Dat geldt ook voor de werkgelegenheid die we om ons heen creëren, of je nu in de horeca werkt, ondernemer bent of taxichauffeur.”

Volgens Saskia Bruines heeft het World Forum als gevolg van de pandemie een stap in de toekomst gezet. “We moeten nog zien of de goede voornemens over de tijd na corona beklijven, maar we mogen weer optimistisch zijn: de ooievaar is terug op z’n nest, het gaat goed met Den Haag.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van