Wethouders blijven optimistisch over Amare

Cultuurgebouw Amare is ‘zo goed als klaar’ en opent zeer waarschijnlijk in september zijn deuren. Dat zeggen de betrokken wethouders.

Door

Maar het gebouw is dus nog niet af. Er zijn nu nog zo’n vijfduizend gebreken die bouwer Cadanz moet oplossen. Toch zijn de wethouders Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) en Robert van Asten (D66, cultuur) ‘optimistisch’. Ze verwachten dat in september de eerste voorstellingen in het gebouw worden gegeven. Dat zeiden ze donderdagavond in een vergadering van de raadscommissie ruimte.

Die was op verzoek van de gemeenteraad belegd, omdat vorige week als een donderslag bij heldere hemel het bericht kwam dat het Residentie Orkest, het Nederlandse Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en de gebouwdirectie Stichting Amare de oplevering van het complex niet accepteerden. Vorige maand waren er nog achtduizend gebreken.

Geen duidelijkheid over problemen

Volgens Mulder gaat het om ‘restpunten’. Maar op vragen van raadsleden of er niet toch meer aan de hand is zei hij: “Daar wil ik niet op ingaan.” In een besloten deel van de vergadering heeft hij dat vermoedelijk wel gedaan. Hierbij speelt de onderhandelingspositie van de gemeente ten opzichte van bouwer Cadanz (een vehikel van bouwgigant Volker Wessels) een rol. Mulder verzuchte wel dat hij de indruk heeft dat tegenwoordig ‘achter elke bouwer een jurist staat’. Vooral de oppositiepartijen blijven ongerust.

Ingewijden lieten eerder aan DHC weten dat er wel degelijk grotere problemen zijn met het gebouw, zoals het ontbreken van een deel van de bekabeling van de toneellampen in de theaterzaal. Volgens Mulder zijn er ‘as we speak’ volop ‘gesprekken’ gaande om alles op te lossen. Duidelijk is dat daarbij ook een rol speelt dat Cadanz op 1 juli moest opleveren, wilde het een boete vermijden. De bouwer zegt dat ook te hebben gedaan, maar dat de toekomstige gebruikers nu het proces frustreren. “Daar zitten wij als gemeente tussenin,” aldus Mulder. De kans dat de gemeente de boete ook werkelijk probeert op te leggen lijkt klein. Mulder zei dat ook nog met ‘terugwerkende kracht’ een de oplevering op 1 juli kan worden aanvaard. Volgens hem zijn dit allemaal ‘reguliere processen’. Hij hoopt de raad snel te kunnen meedelen dat er een doorbraak is.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van