Orkest en Dansgezelschap weigeren onaf Amare te accepteren

De slepende bouwcrisis rond cultuurtempel Amare heeft een nieuw dieptepunt bereikt: de gebruikers weigeren de sleutel van het gebouw omdat het niet af is.

Door

De gebouwdirectie Stichting Amare, het Residentie Orkest (RO), het Nederlands Dans Theater (NDT) en het Koninklijk Conservatorium (KC) accepteren het gebouw niet in de staat waarin het nu verkeert. Er zijn te veel losse eindjes. Volgens de laatste afspraken zou aannemer Cadanz het complex aan het Spuiplein op donderdag 1 juli opleveren aan de gemeente. Maar de wethouders Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) en Robert van Asten (D66, cultuur) lieten de gemeenteraad donderdagmiddag per brief weten dat ‘niet is overgegaan tot aanvaarding van het werk’. Volgens een woordvoerder gaat de gemeente nu na of ‘het gebouw voldoet aan enerzijds het programma van eisen en anderzijds of de restpunten die door de gebruikers naar voren zijn gebracht het gebruik van het gebouw in de weg staan’.

Volgens Jan Zoet, directeur van de Stichting Amare, gaat het om meer dan wat restpunten. “Er zijn best nog veel dingen die nog niet in orde zijn. Maar dat is ook niet gek in een gebouw met 1200 ruimtes. Ik ga ervan uit dat we er snel uitkomen met de gemeente en Cadanz.” Directeur Sven Arne Tepl van het RO sluit zich daarbij aan. “Het zijn niet tien restpuntjes, of zo. Daarom kunnen we het gebouw nu nog niet accepteren. We moeten ook nog goede afspraken maken over de verhuizing. Hoe gaat dat precies als er er nog bouwploegen aan het werk zijn?” Toch rekent Tepl erop dat er snel een oplossing wordt gevonden.

Stad kan boete opleggen

De brief van de wethouders is bewust vaag, omdat zij de ‘contractuele positie’ van de gemeente niet willen schaden. Die positie is dat de stad Cadanz vanaf donderdag 1 juli een boete kan opleggen. Die boete is door Mulder eerder omschreven als ‘stok achter de deur’ richting Cadanz. De kans op een ingewikkelde arbitragezaak is aanzienlijk. Meer details staan in een geheime bijlage die Mulder naar de raad heeft gestuurd.

Duidelijk is dat de vier gebruikers grote problemen hebben met het gebouw en zij moeten akkoord gaan, anders kan de gemeente zelf het complex niet afnemen van Cadanz. Hoe dat proces precies in elkaar zit, leggen Mulder en Van Asten wél uit in hun brief. De gemeente accepteert de sleutel, levert door aan de Stichting Amare en die voorziet RO, NDT en KC van hun delen van het gebouw. Om dit correct te laten verlopen ‘vindt goedkeuring in de omgekeerde volgorde plaats’. Dus RO, NDT en KC moeten als eerste ‘ja’ zeggen, maar dat doen ze dus vooralsnog niet. Het orkest bijvoorbeeld heeft de afgelopen weken een paar keer proef gespeeld in de zaal en toen geconstateerd dat de klank goed was, maar ook dat het gebouw verre van af was.

Al jaren een crisissfeer

In feite is er sinds het begin van de bouw van Amare in 2016 al sprake van een crisissfeer. De gemeente bleek niet in staat de vaste prijs uit het contract af te dwingen. Dat leidde tot voortdurende conflicten en zelfs het stilleggen van de bouw. Uiteindelijk betaalde de stad 31 miljoen euro bij, waarmee de bouwsom opliep tot 223 miljoen euro. Volgens Cadanz was de lastige opstelling van de toekomstige gebruikers de hoofdoorzaak: die zouden telkens weer aanvullende eisen hebben gesteld. Ingewijden wijzen erop dat de gemeente zijn programma van eisen niet nauwkeurig genoeg heeft geformuleerd, waardoor geregeld discussies ontstonden. De gebruikers zouden met een ‘orgie van wijzigingen’ zijn gekomen.

Het RO probeert de concertzaal van Amare uit. | Foto: Jorieke de Vet

De bouwer kreeg behalve meer geld één jaar uitstel (tot 1 januari 2021). Maar dat bleek niet voldoende. Na nieuwe conflicten kwam uiteindelijk de harde datum 1 juli uit de bus. Later kan niet, omdat in september de eerste voorstellingen en concerten in de nieuwe zalen moeten plaatsvinden; het Zuiderstrandtheater is inmiddels dicht, dus dat is niet meer beschikbaar. Voor RO en NDT was 1 juli mede door de naderende vakantie al krap. Voor het KC was die datum zelfs onhaalbaar. Directeur Henk van der Meulen zag zich gedwongen de verhuizing van zijn instituut uit te stellen tot het einde van het jaar.

Gaat Amare in september open?

Door de nieuwe oplevercrisis is het onzeker geworden of Amare inderdaad in september opengaat en of bijvoorbeeld het RO en solisten er op 21 september (Prinsjesdag) onder leiding van de nieuwe dirigent Anja Bihlmaier het al aangekondigde ‘Dubbelconcert’ van Brahms zullen spelen.  Helemaal zonder concertzaal zit de stad niet, want ook de zeventiende-eeuwse Nieuwe Kerk is nog beschikbaar. Jan Zoet zegt er niettemin nog alle vertrouwen in te hebben. “De inspeelperiode begint in september.” En ook Sven Arne Tepl is positief. “Op Prinsjesdag spelen wij in de nieuwe zaal.”

[Dit stuk is op vrijdag 2 juli om 9.00 uur aangevuld en aangepast.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van