Bouwplan derde toren bij Amare loopt vast

De bouw van een hoteltoren naast het cultuurgebouw Amare gaat voorlopig niet door. De gemeente en ontwikkelaar VolkerWessels hebben er ‘geen overeenstemming’ over bereikt.

Door

Dat schrijft wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) in een rapportage over de voortgang van de bouw van Amare. In de rapportage staat niet wat er exact aan de hand is. Er wordt alleen onthuld dat de ontwikkelaar twee varianten heeft onderzocht, namelijk de toren als hotel bouwen of er een combinatie van hotel en woningen van maken. Daarop volgde een aanbod dat ‘niet aan de gestelde eisen voldeed’. Wel is duidelijk dat Mulder weinig heil ziet in verdere samenwerking met VolkerWessels op deze plek. Hij schrijft: ‘Ontbinding van de overeenkomst met de ontwikkelaar wordt overwogen, evenals een nieuwe ontwikkeling’.

Volgens ingewijden kunnen de gemeente en VolkerWessels het niet eens worden over de grondprijs. Die is bij bebouwing met een hotel hoger dan bij woningen. Maar de ontwikkelaar zou korting willen hebben omdat de fundering door een bestaande garage moet worden heen gebouwd. De bouw de zeventig meter hoge toren, die met de letter C van Cantate werd aangeduid, hoorde bij de bredere ontwikkeling van het Spuikwartier. Rond Amare zouden drie torens komen te staan. De andere twee, A (Adagio) en B (Bolero), zijn in aanbouw. Dat zijn woontorens. De hoteltoren zou dienen als nieuwbouw voor het Mercure Hotel, was ooit bedacht. Het oude hotel op de hoek van het Spui en de Schedeldoekhaven en het aziatisch restaurant zouden dan worden gesloopt.

Verregaande Consequenties

Het vastlopen van de ontwikkeling van Toren C heeft verregaande consequenties voor de gemeente. Het heeft ten eerste tot gevolg dat het stadsbalkon, een verhoogd gebied aan de zijkant van het Amare-complex, voorlopig niet kan worden voltooid. Hierover speelde al een ander conflict met VolkerWessels. Het balkon is bedoeld als openbaar gebied, maar de ontwikkelaar wil het als besloten terrein bij de Toren B (en voorheen ook C) trekken. De gemeenteraad heeft Mulder opgedragen dit te voorkomen.

Het tweede knelpunt is de Spuigarage, die zich onder Amare bevindt en die deels bestaat uit de oude garage van de Spuizalen. Het deel van de garage dat zich op de plek van de C-toren ligt, kan nu niet worden opgeleverd. Het grootste probleem daarvan is dat de gemeente de complete garage (na voltooiing van alle bouwwerkzaamheden) terug moet ‘leveren’ aan de oorspronkelijke eigenaar, het bedrijf ASR. Dat had volgens de oude afspraken al in 2018 gebeurd moeten zijn. Dus zit de gemeente nu al vast aan een boete. De hoogte daarvan is niet openbaar.

Mulder verwacht dat de derde toren op zijn vroegst in 2027 klaar zal zijn. Dat wil zeggen dat Amare veel langer dan gedacht zal grenzen aan een bouwplaats. En ook het stadsbalkon en de garage zullen dus pas dan klaar zijn.

Boete bij verdere vertraging

Ook rond Amare zelf nemen de spanningen toe. Eerder heeft bouwcombinatie Cadanz (Boele & Van Eesteren/Visser  & Smit) tot twee keer de opleverdatum niet gehaald. Dat had tot gevolg dat het Koninklijk Conservatorium zijn verhuizing naar het complex moest uitstellen van deze zomer naar december. De oplevering is nu voorzien op 1 juli. Mulder meldt dat als die datum ook niet wordt gehaald Cadanz een boete moet betalen. Tegelijk is het volgens Mulder ‘niet onaannemelijk’ dat de nu nog beschikbare vijf ton voor ‘onvoorziene’ kosten zal worden overschreden.

Dit artikel uit de krant van 27 mei 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van