Mogelijk onderzoek Amare, bouw vordert intussen gestaag

Terwijl cultuurtempel Amare zijn voltooiing nadert, komt er mogelijk nog een raadsenquête. De gemeenteraad is verdeeld.

Door

De zoveelste aflevering van de politieke dramaserie OCC/Amare nam vorige week donderdagavond zo’n zes uur in beslag. De raadscommissie ruimte boog zich over het rapport van de Rekenkamer Den Haag, die het project tegen het licht hield. Conclusie: de kosten van het gebouw zijn, als je alles meetelt, gestegen van 177,4 miljoen naar 223,3 miljoen euro en achtereenvolgende colleges van B en W hebben de gemeenteraad daarover ‘onjuist geïnformeerd’. Het complex op het Spuiplein, dat nu bijna klaar is, gaat onderdak bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

In de aanloop naar de vergadering viel HSP-raadslid Peter Bos op. In een offensief op Twitter (negen ‘draadjes’) benoemde hij een reeks ‘fouten’ die de Rekenkamer gemaakt zou hebben; de ‘misrekenkamer’ noemde hij het door de raad zelf ingestelde instituut zelfs. De voorzitter van de Rekenkamer, Manus Twisk, toonde zich in de vergadering geschokt over het optreden van Bos. “Wij zijn onafhankelijk en betrouwbaar. Het is niet verstandig om dit onderzoek in diskrediet te brengen,” zei hij.

Geschuif

Maar Bos wist van geen ophouden. Hij bleef eisen dat Twisk, na vragen beantwoord te hebben, verder met hem in discussie ging. Daar gingen de andere partijen niet mee akkoord. Het debat diende te worden gevoerd met de wethouders Anne Mulder (VVD, financiën en stadsontwikkeling) en Robert van Asten (D66, cultuur), vonden zij.

Zij volgden Bos’ kritiek bovendien niet. De HSP’er houdt vol dat het boekhoudkundige geschuif met kosten, waardoor het gebouw goedkoper leek dan het is, normaal was. Althans, raadsleden die alle vertrouwelijke stukken en vergaderingen hadden gevolgd, hadden kunnen weten hoe het zit.

 

Het lijkt er sterk op dat we toen gewoon zijn bedonderd.
Lesley Arp (SP-fractievoorzitter)

 

Maar Twisk hield voet bij stuk. “De constatering dat de kosten lager zijn voorgesteld dan ze zijn, staat nog overeind.” ChristenUnie-SGP, SP, Partij voor de Dieren (PvdD) en PVV gingen nog een stapje verder. Er vielen woorden als ‘voorgelogen’, ‘list en bedrog’ en ‘rookgordijnen’. Zij willen dat de raad een ‘enquête’ houdt naar OCC/Amare, zodat ook betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord.

Amare in portefeuille

VVD, D66 en HSP gingen minder ver. De achtergrond daarvan is dat deze partijen de afgelopen zes jaar de wethouders hebben geleverd die Amare in hun portefeuille hebben of hadden. Toch moest ook VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf toegeven dat die bestuurders er de afgelopen jaren een ‘zoekplaatje’ van hebben gemaakt. Maar hij vond ook dat de raad naar zichzelf moet kijken. “We zijn collectief niet scherp genoeg geweest.”

Vrijwel alle partijen, waaronder ook de HSP, nemen de aanbevelingen van de Rekenkamer over. Die stelt dat er duidelijke regels moeten komen voor ‘het afleggen van verantwoording over het gevoerde bestuur’ en over ‘de informatieplicht’ van het college van B en W. Daarnaast wordt geconstateerd dat de ‘geïntegreerde’ vorm van het bouwcontract eigenlijk niet geschikt is voor een gecompliceerde gemeentelijke opdracht.

‘Bedonderd’

Daarnaast is er nog een andere steen des aanstoots voor de oppositiepartijen. Na de verkiezingen van 2018 meldde het nieuwe college van B en W (Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks) nog steeds dat Amare niet duurder zou worden dan 177,4 miljoen euro. Intussen was binnenskamers al duidelijk dat het project alleen te redden was met een kapitaalsinjectie van ruim 30 miljoen euro. “Het lijkt er sterk op dat we toen gewoon zijn bedonderd,” zei SP-fractievoorzitter Lesley Arp. Hoe het ook zij, het nieuwe college zat er nog niet, of wethouder Boudewijn Revis (de voorganger van Mulder) meldde dat er een ‘packagedeal’ moest worden getroffen met bouwer Cadanz ter waarde van, inderdaad, 30 miljoen. De oppositie wil alle geheime stukken zien plus verslagen van de collegeonderhandelingen.

 

De ervaring leert dat de dag na de opening niemand meer praat over kosten maar wel over de fantastische komst van een groots muziek- en danspaleis.
Adri Duivesteijn (oud-wethouder)

 

Hoe nu verder? Wethouder Mulder zegde in algemene zin toe dat de informatie aan de raad voortaan ‘inzichtelijk en transparant’ zal zijn. Daarnaast bekijkt hij of er nog geheime stukken zijn die openbaar gemaakt kunnen worden. Ook komt Mulder met een nadere reactie op de aanbevelingen van de Rekenkamer. Op een later moment komt Amare terug in de gemeenteraad en dan zal duidelijk worden of er nog een raadsenquête komt.

Opening Amare

Intussen wordt er op het Spuiplein keihard doorgewerkt. Aannemer Cadanz hoopt het gebouw op 3 mei te kunnen opleveren; dat is vier maanden later dan eerder was toegezegd. Officieel heeft de gemeente deze vertraging niet geaccepteerd, dus daarover zal nog een vergelijk moeten worden getroffen.

De instellingen kunnen op 1 juni hun intrek nemen en zalen en kantoren tot een goed functionerend onderwijs- en cultuurgebouw maken. De eerste voorstellingen worden er mogelijk gegeven in september. Eind november wordt Amare officieel geopend met een breed publieksfestival, dat vier dagen duurt.

Eén man weet in elk geval dat het allemaal goed komt. Oud-wethouder Adri Duivesteijn, de politicus die altijd heeft geloofd in het Spuikwartier, liet van zich horen op Twitter: ‘De ervaring leert dat de dag na de opening niemand meer praat over kosten maar wel over de fantastische komst van een groots muziek- en danspaleis in het culturele hart van onze mooie stad Den Haag.’

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 25 februari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van