Nieuwe streetart in Segbroek: Wo ist der Bahnhof? Op ’t Copernicusplein! (foto’s)  

Den Haag is een nieuw nostalgisch ‘treinstation’ rijker. En niet zomaar één: station Copernicusplein/Valkenboslaan is een eerbetoon aan Van Kooten & De Bie. ‘Mensen hou het simpel, leef met vlag en wimpel!’

Door

‘Wo ist der Bahnhof?’ Im Valkenbos-viertel! Op de hoek van de Valkenboslaan en het Copernicusplein om precies te zijn: ‘Do ist der Bahnhof.’ Daar is het transformatorhuisje in de middenberm vorige week gedecoreerd als nostalgisch treinstation, met schilderingen van onder meer ouderwetse kaartverkooploketten en informatieborden. Aan weerszijden van het bouwwerk prijkt prominent: Station Copernicusplein/Valkenboslaan.

De titel van dit nieuwe streetartproject: ‘Do is der Bahnhof’, verwijzend naar de legendarische verzetsfilm ‘Wo ist der Bahnhof’ (1985) van het cabaretduo Kees van Kooten en Wim de Bie. En dat is niet voor niets, vertelt ontwerper en kunstenaar Richard Sluijs uit het nabijgelegen Zeeheldenkwartier. “Dit elektriciteitshuis is een eerbetoon aan deze Haagse helden, het stationnetje zit vol verwijzingen naar hun werk.”

Lijn 21

Het huisje was al beschilderd, maar de onbestemde streetart uit 2008 was oud en verbleekt en vormde niets meer dan een ondergrond voor illegale graffitifanaten – het resultaat daarvan is overigens nog te zien in Google Street View. Het culturele platform The Hague Street Art (dat het beheer heeft over de kunst op Haagse stroomhuisjes) benaderde Sluijs om de vernieuwing vorm te geven. Nadat uit buurtonderzoek het idee kwam om ‘iets met Van Kooten en De Bie’ te doen, ging het balletje rollen, zo legt Sluijs telefonisch uit.

 

Ik wilde er een architectonisch fraai stationnetje van maken, in de nostalgische stijl van de oude huizen aan de Valkenboslaan.
Richard Sluijs (kunstenaar)

 

“Toen ik voor het huisje stond, zag ik de bushalte (lijn 21, Scheveningen – Vrederust, red.). Ik dacht toen: hé, de halte is er, maar het stationnetje nog niet. De wachtende mens wil meer dan alleen een abri. En het transformatorhuis heeft eigenlijk al de omvang van een stationsgebouw. De meeste huisjes in de buurt zijn van het formaat Gammahut, maar dit is een fors, lomp blok. Ik wilde er een architectonisch fraai stationnetje van maken, in de nostalgische stijl van de oude huizen aan de Valkenboslaan. Het huisje is daarom versierd met architectonische geveldetails van historische panden uit de buurt.”

Echt eerbetoon op ’t Copernicusplein

En hoe zit het nu met Van Kooten en De Bie? “Op stations hangen altijd posters en andere reclame-uitingen. Ik vond dat Copernicusplein/Valkenboslaan aangekleed moest worden in Van Kooten en De Bie-stijl. Ik ben opgegroeid met deze Haagse iconen, en een echt eerbetoon was er nog niet in de stad.”

De titel van het project verwijst naar de bijna 55 minuten durende sketch waarin Van Kooten en De Bie de typetjes Gé en Arie Temmen spelen. Deze broers herdenken jaarlijks op 4 en 5 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Ze herinneren elkaar aan de heldendaad van Arie, die naar eigen zeggen door een Duitse soldaat te misleiden (‘Do ist der Bahnhof’), de loop van de oorlog beïnvloedde.

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]

Foto’s: DHC/Sabine Molenaar

 

Verder is er een poster van onder meer De Tegenpartij en van het Simplistisch Verbond geschilderd. ‘Mensen hou het simpel, leef met vlag en wimpel,’ prijkt op een van de lange zijdes van het bouwwerk. Ook is er aandacht voor Sluijs’ favoriete scène. “Die met De Klisjeemannetjes,” lacht hij als hij zijn stem laat zakken en met Haags accent een beroemde sketch nadoet. “Goed kauwen is belangrijk. Goed kauwen, zodat je eten gelijkmatig in je bloed komp.” Deze tekst is te vinden op een korte zijde van het stroomhuisje.

Duimpjes

De eerste reacties op het kunstwerk zijn goed volgens Sluijs, die zich vooral de ‘duimpjes’ van de buschauffeurs en passagiers kan herinneren. “Maar ook mensen die hun hond uitlaten en naar mij toekwamen om hun waardering uit te spreken. Van Kooten en De Bie hebben in Den Haag een enorme gunfactor, dat blijkt nu maar weer.”

Bovendien was de buurt toe aan iets nieuws, het verloederde elektriciteitshuis was al jaren een doorn in het oog van omwonenden, zo weet Sluijs. “Toen ik aan de slag ging, kwam er meteen een buurtbewoner naar mij toe. Zo van: ‘Hé, niet weer iemand die hier met graffiti komt rotzooien.’ Ik vertelde hem mijn plan, en toen bloeide hij meteen op.”

Voorlopig hoeft de buurt niet bang te zijn dat het huisje weer verloedert. Het werk van Sluijs is voorzien van een ‘speciale coating’. De kunstenaar besluit: “Deze is weer- en windbestendig, waardoor je vogelpoep en ander ongerief er makkelijk af krijgt. Zo moet de decoratie in ieder geval vijf jaar meekunnen.”

Meer informatie: www.thehaguestreetart.nl/projecten

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 9 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van