Max Koot weg? Nee, maar krimpen onvermijdelijk

Een van de bekendste fotostudio’s van Nederland, Max Koot, heeft het moeilijk. “We krimpen in, maar gaan door.”

Door

Plotseling verschenen twee weken geleden plakkaten met ‘Te huur’ op de ramen van het bekende pand op een van de hoeken van de Laan van Meerdervoort en de Anna Paulownastraat in Den Haag. Sinds jaar en dag is hier de fotostudio van de legendarische fotograaf Max Koot en zijn opvolgers gevestigd. Toch niet weer een Haags instituut dat verdwijnt?

Nee, dat niet. Maar om nou te zeggen dat het goed gaat, zou de waarheid geweld aan doen, zegt eigenaar Danny van der Kamp. “We hebben als studio een moeilijke tijd achter de rug. Het volledige pand aanhouden lukt niet meer. Daarom komt er op de begane grond een andere huurder en verhuizen wij in zijn geheel naar boven. Die ruimte hoorde al bij de studio.”

Danny van der Kamp van Max Koot Studio. Rechts de fotoserie van prins Claus. | Foto DHC

Van der Kamp heeft een poster gemaakt met de tekst ‘Max Koot gaat omhoog’. “Ik moet toch duidelijk maken dat we doorgaan. Het lijkt nu net alsof we stoppen. Dat is niet de bedoeling.” De eigenaar van het pand op de markante plek is de Wassenaarse vastgoedbelegger Boris Bayer. Zijn bedrijf Bayer Vastgoed Groep, dat telefonisch niet bereikbaar is, reageert niet op per mail gestelde vragen.

Wereldberoemde foto

De stichter van de fotostudio, Max Koot (1917 – 1991), maakte naam als fotograaf van het koninklijk huis. Vooral met prinses Beatrix en prins Claus onderhield hij een goede relatie. Koot maakte officiële foto’s, maar legde ook intiemere familiescènes vast. In de studio is bijvoorbeeld nog altijd een opvallende serie te zien van drie foto’s van een jonge prins Claus die een sigaret opsteekt. In 1980 verzorgde Koot bij de inhuldiging van koningin Beatrix de staatsieportretten. Toen ontstond ook een portretfoto van Beatrix met diadeem die wereldberoemd zou worden. De Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol gebruikte hem als basis voor een zeefdruk.

Andy Warhol, ‘Beatrix, Queen of The Netherlands’ (een uit een serie van zes zeefdrukken), gebaseerd op een foto van Max Koot.

Ook na de dood van Max Koot bleef de studio een begrip in Den Haag. Voor velen is nog altijd hét adres voor een doorleefde portretfoto of een vrolijk familietafereel. De in de etalages tentoongestelde foto’s vormden een kleine attractie op de drukke kruising. ‘Was nooit een straf om daar voor rood te staan,’ schrijft Scheveninger Arie den Heijer op Twitter. Dat zal dus binnen afzienbare tijd voorbij zijn.

Een oudere foto van Max Koot: Prinses Beatrix in 1960.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van