Kinderboekenmuseum heeft nu Voorleestent

Met een aparte interactieve voorleesruimte wil het Kinderboekenmuseum in Den Haag het voorlezen stimuleren.

Door

Het heet ‘De Voorleestent’ maar is meer een soort grot, op een verstopt plekje in het Kinderboekenmuseum. Er is ruimte voor één voorlezer en een à twee kinderen. “Heel intiem dus,” zegt museumdirecteur Aad Meinderts. “Voorgelezen worden is voor veel kinderen nog altijd iets magisch. Dat willen we hier onderstrepen.” Het bijzondere van de ‘tent’ is dat kinderen door een draaischijf te bedienen de sfeer in de ruimte kunnen aanpassen. Ze kunnen het dag of nacht laten worden en omgevingsgeluiden laten klinken.

Meer dan vermaak

Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) nam de attractie donderdag officieel in gebruik. Hij las Teun voor, die met zijn moeder naar het museum was gekomen. “Ik lees geregeld neefjes en nichtjes voor, dus ik weet hoe leuk kinderen dat vinden,” aldus Van Asten. Uiteraard is het voorlezen meer dan alleen maar vermaak of een vorm van bezighouden. Meinderts: “Je brengt kinderen spelenderwijs in contact met letters en woorden. Je stimuleert hun fantasie, neemt ze heel even mee naar een andere wereld. Hopelijk leidt dat ertoe dat ze op later ook zelf met veel plezier een boek pakken of een e-book lezen.” Ambassadeurs van de Voorleestent zijn presentator Dennis Weening en columnist Özcan Akyol. Zij hebben beiden de tent al uitgeprobeerd.

Het Kinderboekenmuseum is een afdeling van het Literatuurmuseum, dat is gevestigd in het grote, witte complex van de KB aan de Prins Willem-Alexanderhof. In het hoofdmuseum is de vaste expositie van schrijversportretten nu ontmanteld. Er wordt een nieuwe tentoonstelling ingericht over de Nederlandse literatuur met minder portretten en meer bronnenmateriaal zoals handschriften en foto’s. Die gaat in oktober open.

Voor meer informatie over het Kinderboekenmuseum klik hier.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van