Teleurstelling in culturele sector om nieuwe maatregelen
De nieuwe corona-maatregelen hebben grote gevolgen voor de Haagse cultuur. De directeuren van Het Nationale Theater en Amare leggen uit wat hun te wachten staat.
Van de 650 stoelen in de Koninklijke Schouwburg mogen er sinds de maatregelen van afgelopen zondag nog zo’n 170 worden bezet. In de anderhalvemetersituatie blijven meestal twee plekken tussen bezoekers leeg. En dat is niet alles: tot ten minste zondag 19 december moeten theaters om 17.00 uur hun deuren sluiten.
“Onze laatste voorstelling van ‘Trojan Wars’ kon zaterdag gelukkig nog doorgaan,” zegt Cees Debets, directeur theater van Het Nationale Theater, waarvan de Koninklijke Schouwburg deel uitmaakt. “Maar er moet ontzettend veel geannuleerd worden.” De regels treffen ook cultuurcentrum Amare hard, verzucht algemeen directeur Jan Zoet. “We hielden er voor het weekend al een beetje rekening mee, en toch zijn we erg teleurgesteld.”
Concreet betekenen de nieuwe maatregelen vooral veel afgelastingen. Voorstellingen die in de avond gepland stonden, kunnen nu niet meer doorgaan. Debets: “Bezoekers kunnen in de decembermaand na 17.00 uur niet meer bij ons terecht, terwijl we juist een plek zijn waar veel mensen elkaar ontmoeten. Het is al vaak gezegd, maar eenzaamheid is een heel groot probleem. En wat te denken van de zzp’ers die bij ons werken en wellicht ineens geen inkomen meer hebben. Het is moeilijk om daar wat aan te doen.”
Letter en geest
Want zijn er oplossingen voor Het Nationale Theater en Amare? Een voor de hand liggend alternatief is het verplaatsen van voorstellingen naar de middag, dat mag immers nog wel. Maar in veel gevallen is dat geen optie. “Het bouwen van een decor neemt uren in beslag, dus zomaar wat gaan schuiven in de programmering kan niet,” licht Debets toe. Hij vindt ook dat zijn organisatie moet leven naar de geest van de regels, niet naar de letter. “De belangrijkste reden om dit niet te doen, is dat de maatregelen er niet voor niets zijn. We moeten niet de kat op het spek gaan binden door allerlei dingen overdag te gaan organiseren.”
Daar sluit Zoet zich bij aan: “De beperkingen zijn er niet voor niets. Uiteindelijk is het doel natuurlijk om mensen elkaar minder te laten tegenkomen. Dan heeft het niet zoveel zin om het ontmoetingsmoment naar de middag te verplaatsen.”
Het is mooie is dat Amare er staat voor veel decennia, zo niet eeuwen. Dus er gaat nog veel moois gebeuren, het duurt alleen wat langer.
Intussen gaan de al bestaande middagprogramma’s van beide culturele instellingen wel door. Of er na 18 december ook weer ’s avonds gespeeld kan worden, weet Zoet niet, maar hij houdt hoop. “Het wordt wel weer eens tijd voor goed nieuws. Onze opening was eerder deze maand al gehandicapt en nu dit… Het is mooie is wel dat Amare er staat voor heel veel decennia, zo niet eeuwen. Dus er gaat nog veel moois gebeuren, het duurt alleen wat langer.”
‘Scrooge’
De maatregelen treffen ook de kleine podia, zoals literair theater Branoul aan de Maliestraat. Artistiek leider Bob Schwarze speelt daar in december altijd zijn solo ‘Scrooge’. “We proberen zo veel mogelijk matineevoorstellingen te geven. Als er voldoende belangstelling is, speel ik op eerste en tweede kerstdag ook om 11.00 uur. Dan moeten er wel twintig kaarten per voorstelling zijn verkocht, anders komt een vrek als Scrooge er zijn bed niet voor uit.”
Wie Schwarze in de onvergetelijke Dickens-creatie aan het werk wil zien, moet er snel bij zijn. Want er zijn niet alleen minder voorstellingen, ook het aantal plaatsen is beperkt. Het door Schwarze genoemde aantal van twintig is meteen het maximum wat Branoul nu per voorstelling kan verkopen. Wie al kaarten voor een van de avondvoorstellingen had gekocht, wordt door een medewerker van Branoul benaderd.
Ook de Royal Christmas Fair, de kerstmarkt op het Lange Voorhout, gaat dit jaar niet door.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.