Meer topproducties dankzij nieuw dansfonds

Amare, Nederlands Dans Theater en Holland Dance Festival werken sinds de zomer samen in het Fonds Internationale Dans. Het dansfonds is een initiatief om meer topproducties naar Den Haag te halen.

Door

Een nieuw theater, nieuwe kansen. Samuel Wuersten, directeur van het Holland Dance Festival (HDF), zag met de komst van Amare zijn kans schoon samenwerking te zoeken in het internationale dansveld in Den Haag.

“In het nieuwe theater kunnen we samen meer laten zien dan wanneer we elk op ons eiland blijven zitten. Ik heb een gesprek aangevraagd met Jan Zoet, algemeen directeur van Amare, en we hebben samen in één middag het Fonds Internationale Dans, FIND, bedacht, inclusief de vorm die het moest krijgen. We hebben nu een programmaraad waarin behalve Amare en HDF ook het Nederlands Dans Theater (NDT, red.) zitting heeft. Samen hebben we een hoop ervaring en een enorm netwerk. Het is echt een leuke groep, die ook wat in de melk te brokkelen heeft.”

Een belangrijke reden voor samenwerking is een financiële. “Als je een internationaal gezelschap programmeert, moet er eigenlijk altijd geld bij, dat haal je niet uit de kaartverkoop,” geeft Wuersten aan. “En dat vinden Nederlandse theaters bezwaarlijk, maar het kost nu eenmaal meer om artiesten uit het buitenland te halen. Het tekort op zulke voorstellingen willen wij nu dekken uit het nieuwe dansfonds.”

Dansfonds

Amare en HDF vullen samen de pot van het dansfonds, NDT is betrokken met inhoudelijke expertise, marketing en communicatie. Dat moet per cultuurseizoen leiden tot vijf producties. “Je moet een beetje denken aan het soort voorstellingen dat tweejaarlijks bij het Holland Dance Festival te zien is,” zegt Wuersten.

“In mei 2022 halen we Anne Teresa De Keersmaeker, de grande dame van de Belgische moderne dans, hierheen voordat zij met pensioen gaat. Wonderlijk genoeg is haar werk nooit in Den Haag te zien geweest. Uit Frankrijk halen we in maart 2022 Yoann Bourgeois. Hij maakt ook weleens werk voor NDT, maar wij nodigen nu zijn eigen gezelschap uit Grenoble uit. Zo mikken we op een breed palet van voorstellingen die representatief zijn voor de dans van tegenwoordig. Er gebeurt momenteel heel veel, van nieuwe technologie tot invloeden vanuit het circus, er komt nieuwe muziek bij te pas, er zijn interessante autodidacten uit onverwachte hoek, zoals Sidi Larbi Cherkaoui, en ga zo maar door.”

‘Buzz’

Wuersten wil bijdragen aan het enthousiasme, de ‘buzz’ die er rond Amare is. “Je wilt dat mensen herhaaldelijk naar het theater gaan, het moet ook hun huis worden. Daarom moet je in het theaterlandschap af en toe iets neerzetten wat er echt uit knalt. Den Haag mag toonaangevend zijn als het op internationale dans aankomt, en niet alleen de voorstellingen programmeren die toch al op tournee zijn.

Een plezierig bijeffect vindt Wuersten dat de instellingen elkaar nu vaker spreken. “Doordat we in de programmaraad zitten, voeren we eigenlijk een continu gesprek over de dans en de ontwikkelingen daarin. Dat heeft een toegevoegde waarde, een gevoel van ‘met elkaar’ bezig zijn. Die intentie is er altijd wel, maar het schiet er vaak bij in zonder zo’n structuur.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 18 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van