Kinderboekenweek: ‘Een goed verhaal is begrijpelijk, maar niet saai’
Als de regen in de herfstvakantie met bakken uit de hemel komt, biedt het Kinderboekenmuseum uitkomst. Verhalendame Caja van der Poel vertelt iedere dag, en de hele familie is welkom.
‘Weet je al wat je later wilt worden?’ Typisch zo’n vraag die je als kind vaak gesteld krijgt. En nu ook nog eens het thema van de Kinderboekenweek, waarmee de organisatie wil benadrukken dat het niet uitmaakt wie je bent of waar je vandaan komt. Of je goed bent in rekenen of juist in tekenen. Ieder kind kan worden waar het van droomt. En kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Diverse locaties doen mee, waaronder Paagman, Bibliotheek Den Haag en uiteraard: het Kinderboekenmuseum.
Aansluitend op de Kinderboekenweek vertelt Caja van der Poel tijdens de herfstvakantie over twee helden die, net als zij, verhalenverteller wilden worden. Luie Sjaak, die maar niet weet waar hij over moet schrijven, gaat op aandringen van zijn moeder in plaats van dromen dan maar iets doen. En over Arachne die haar verhalen tot kunstwerken weefde en dat beter deed dan de goden, en die konden dat maar moeilijk verkroppen. De goden daagden haar uit tot een weefwedstrijd. Wie er wint en hoe het afloopt, hoor je in het Verhalentheater van het museum.
Kinderboekenmuseum
Het Kinderboekenmuseum is volgens Van der Poel bij uitstek geschikt voor de jongste generatie. “De meeste musea hebben in de jaren negentig een keer bedacht een speurtocht voor jonge bezoekers uit te zetten. En daar is het dan bij gebleven. Inmiddels is dat wat anders, maar het Kinderboekenmuseum is denk ik uniek. Voor kinderen vanaf 2 jaar is er al wat te doen en ook jongere broertjes en zusjes zijn welkom.”
Spelen voor een jong publiek is uitdagend, maar wel interessant. Van der Poel: “De kunst is om een verhaal begrijpelijk te maken, maar niet te saai. En bij voorkeur leerzaam. Kinderen die ouder zijn, spreek ik bijvoorbeeld wel eens persoonlijk aan tijdens een vertelling. Dan hebben ze wat meer het gevoel dat ze op mijn level zitten. Ze voelen zich dan ook gezien. Op die manier probeer ik het voor iedereen leuk te maken.”
Roodkapje
Een van de beste kinderverhalen is volgens haar Roodkapje. Laatst zag ze een hedendaagse versie van het eeuwenoude sprookje dat de onprettige kanten van sociale media besprak. “Want ga maar na: een wolf leidt een meisje in een donker bos van het pad en ondervraagt haar dan over van alles en nog wat: hoe heet je, waar woon je, waar woont je oma? En vervolgens bezoekt hij haar oma, terwijl hij zich als Roodkapje voordoet. Het einde van het sprookje hoef ik, geloof ik, niet uit te leggen,” lacht Van der Poel. “Maar hierin zie ik een sterke parallel met de gevaren van sociale media. Een kinderverhaal is een goede gelegenheid om bewustwording te creëren.”
Van der Poel laat kinderen in aanraking komen met nieuwe woorden, zoals ‘formidabel’. “In ‘De formidabele geit’ beschrijf ik uitgebreid hoe die geit eruitziet. Ze zullen dan niet direct weten wat het betekent, maar er is in ieder geval een zaadje geplant. En misschien denken ze wel: ‘Oh wauw, er bestaan coole woorden!’ Dat laatste hoop ik natuurlijk te bereiken.”
Kinderboekenweek, tot en met zondag 17 oktober, diverse locaties. Verhalendame, maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober, Kinderboekenmuseum.
Een uitgebreidere versie van dit artikel van Tijmen van den Born leest u donderdag 30 september 2021 in de papieren krant. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.