Buurt strijdt voor Antiquariaat Colette: ‘Het boek is onverwoestbaar’

De tweedehandsboekhandel als veredeld buurthuis. Buurtgenoten willen Antiquariaat Colette nieuw leven inblazen.
UPDATE: via crowdfunding is al ruim 20.000 opgehaald.

Door

Met Antiquariaat Colette dreef eigenaar Jogchum de Vries in veler ogen het charmantste boekwinkeltje van Den Haag. Daar, op nummer 45 van de Reinkenstraat, kwam je bij binnenkomst een waanzinnige hoeveelheid tweedehandsboeken tegemoet, in Pisa-achtig hoge stapels opgetast. In zijn romantische doolhof annex magazijn viste hij bij slechts het noemen van titel, naam of onderwerp het gewenste boek in een oogwenk te voorschijn.

Voor Jean-Pierre Geelen, (on)regelmatig bezoeker en afnemer bij de nering, was Colette steevast een ommetje waard. “Altijd leuk om er te neuzen in die Babylonische stapels.” Op een dag viel de etalage weer eens in het oog. “De Vries speelde altijd al in op de actualiteit. Maar meteen na de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015, had hij de etalage vol liggen met exemplaren van het blad. Kennelijk had hij nog wat edities op een stapel liggen. Ik vond dat gewaagd, moedig in de hoogtijdagen van het terrorisme en van de vermeende shariadriehoek die er in Den Haag zou zijn. Opvallend ook dát hij een voorraad Charlie Hebdo had liggen. Sindsdien loop ik daar altijd langs,” zegt Volkskrant-journalist Geelen.

Overname Colette

Op een van zijn recente stadse wandelingen trof hij op de etalageruit het opschrift ‘Overname gevraagd’ aan. Eigenaar De Vries werd tachtig – dat verklaarde zijn wens tot overname. Geelen plaatste een tweet over de helaasheid der dingen en onvermoed ontketende hij daarmee een golf aan reacties. In een mum van tijd kwam daarna een groep belangstellenden bijeen die zich de teloorgang van Colette aantrok.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Volkskrant-journalist Jean-Pierre Geelen. (Foto: Brian Mul)

“Stomtoevallig,” zegt Geelen, “bleken het geestverwanten, allen werkzaam in de media of het onderwijs en bovendien woonachtig in Den Haag: Kim Heijdenrijk, Edwin Koopman, Constantijn Roelofs, Marjonne Maan, Istvan Kops en Linda Vermeulen. Een reddingsplan zonder winstoogmerk werd opgesteld, een vereniging opgericht, een bestuur samengesteld, en de taken werden voorlopig verdeeld.

Er is een startkapitaaltje benodigd van 20.000 euro voor het overnemen van de inboedel, de vooruitbetaling van wat maanden huur, het wegwerken van achterstallig onderhoud en een inwendige opfrisbeurt van het pand. Via Voordekunst.nl is een inzamelingsactie gestart om droom in daad te veranderen. Uit eigen zak is alvast een bodempje gelegd. Geelen hoopt boekenliefhebbers, maar ook mensen uit de buurt in het plan mee te trekken door er een culturele buurtfunctie aan te verbinden ‘met interviews met schrijvers, voordrachten, optredens van singer-songwriters en het serveren van koffie en thee’. “Het moet een inlooppunt worden,” legt hij uit.

 

Ik geloof echt dat je met het boek mensen kunt overhalen een boekhandel binnen te stappen.
Jean-Pierre Geelen

 

Dan is het wel hoofdzaak eerst met een grofgebekte stofkam door de huidige collectie te gaan. Sisyfusarbeid. “Op de begane grond, in de kelder en zelfs in de tuin onder een balkonnetje liggen naar schatting zo’n vijftigduizend boeken. Als we er, zeg dertigduizend overhouden, dan schept dat hopelijk de nodige bewegingsruimte.” Daarna moet de collectie nog online worden gezet.

Trend

Geelen ontwaart in het overnameplan niets minder dan een landelijke trend. “In Amsterdam hebben buurtbewoners een coöperatie opgericht om een bestaande boekhandel in het stadsbeeld te houden, net als in het Betuwese dorp Bemmel. En in het Overijsselse Lettele zijn bewoners hun eigen buurtsuper begonnen.” Hij plaatst het als beweging ‘tegen privatisering, grootkapitaal en grootwinkelbedrijven die steden en dorpen volgooien met alweer een AH to go of Etos’.

Zuchtjes van lichte tegenwind, zoals online lezen en ander (online) vrijetijdsvermaak, kunnen nog roet in het eten gooien. Hij weet er alles van. Bij een verhuizing zo’n jaar of vier geleden besloot hij een deel van zijn boeken weg te doen. Uit oogpunt van ruimtebesparing. “Van een antiquaar kreeg ik welgeteld een tientje voor twee nog ongeopende dozen, waarvan de boeken vervolgens wél tegen tien euro per stuk in zijn etalage belandden.” De andere dozen zeulde hij uit arren moede naar de nabije kringloopwinkel. “Daar mocht je maximaal twee dozen achterlaten, werd me gezegd.”

Amsterdam en Rotterdam

Toch heeft hij geloof in het welslagen. “De boekenmarkt op het Lange Voorhout is nog altijd drukbezocht. In Amsterdam en Rotterdam zijn weer De Slegtes! Ik geloof echt dat je met het boek mensen kunt overhalen een boekhandel binnen te stappen. Het boek is onverwoestbaar. De minibiebjes hier en daar aan gevels zijn een teken aan de wand.”

UPDATE. Er is inmiddels een bedrag van ruim 20.000 euro binnen. Het streefbedrag is nu 30.000 euro.

Meer informatie: www.colette.red en www.voordekunst.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de krant van 17 juni 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van