Tijl Beckand aan de slag met muzikaal monument
Hij maakte een tv-serie over Bach en eerder was er al ‘De Tiende van Tijl’, een populair programma over klassieke muziek. Want dat is de passie van Tijl Beckand (Den Haag, 1974). En hij gaat nog een stapje verder.
Tijl Beckand dirigeert volgende week de ‘Negende symfonie’ van Beethoven bij het Residentie Orkest. Niet zomaar een orkestwerk, maar Beethovens laatste, die bovendien afsluit met het beroemde koorgedeelte ‘Ode an die Freude’.
“Al vanaf het moment dat ik dit stuk als 14-jarige voor het eerst hoorde, ben ik er verliefd op,” bekent Beckand. “Zo’n vijf geleden bedacht ik: ik wil in het kader van het Beethovenjaar (2020, red.) iets krankzinnigs doen. Na corona werd het tijd het beest in de bek te kijken. Ik wil weten of ik dit kan. Ik wist niets van dirigeren en kan geen noten lezen, dus ben ik me al acht maanden intensief gaan voorbereiden. Dirigent Jules van Hessen is mijn coach. Ik ken het stuk nu uit mijn hoofd. Nee, het wordt geen kermisvertoning zoals bij het programma ‘Maestro’.”
Gepast?
Maar toch. De vraag rijst of het gepast is om op deze manier aan de haal te gaan met een van de grootste monumenten uit de muziekgeschiedenis. Beckand: “Er bestaat ook zoiets als democratie in de kunst en de muziek. Als je liefde voor een stuk zó groot is en oprecht als de mijne voor de Negende, zijn er geen regels. Als je maar wel de juiste aanloop neemt.”
Dat Beckand dit wil is één ding, dat het Residentie Orkest als gerespecteerd gezelschap hieraan meewerkt, is iets anders. Waarom doet het orkest dit? “We werken al vele jaren met veel plezier samen met AvroTros en hebben een vriendschap met Tijl die lang teruggaat. En we zijn er als orkest voor iedereen, ook voor een ander publiek dan ons gewoonlijk bezoekt. Het is voor het orkest erg spannend, maar het is ook een prachtige artistieke uitdaging,” reageert orkestdirecteur Sven Arne Tepl.
Debuut Tijl Beckand
In zijn rijke geschiedenis ‘deed’ het orkest de Negende eerder met een debutant. In augustus 1950 stond in de Kurzaal een jonge Amerikaan voor musici, koor en solisten. Het werd een ‘triomf’, schreef hij zijn kinderen. Het orkest speelde ‘marvelous’. De dirigent, die spoedig alle grote concertzalen van Europa zou veroveren, heette Leonard Bernstein. Tijl Beckand vindt het een mooi verhaal en erkent dat het een debuut was van een heel andere orde. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik hopelijk heb bewezen dat ik het beste voor heb met klassieke muziek en dat ik graag meehelp met het vinden van een nieuw publiek.” In dat laatste slaagt hij zeker. Een gewoon concert op tv trekt zo’n 100.000 kijkers, Tijl bereikt met zijn programma’s een veelvoud van dat aantal.
‘De Negende van Tijl’, met het Residentie Orkest, Toonkunstkoor Amsterdam en solistenkwartet, vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober, Amare (www.amare.nl); tv-serie ‘Tijl den Negende van Beethoven’, vanaf 19 december op NPO2.
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 30 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.