Eefje de Visser eert godin van de vruchtbaarheid in Mauritshuis (video)

Met haar nieuwe single eert de Voorburgse zangeres Eefje de Visser de godin van de vruchtbaarheid. Het dromerige ‘Cybele’ is geïnspireerd op een zeventiende-eeuws schilderij uit het Mauritshuis.

Door

Het gaat om het werk ‘Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele die geschenken ontvangt van personificaties van de vier jaargetijden’. Bij het zien van het paneel, een samenwerking tussen Jan Brueghel (de Jonge) en Hendrik van Balen, wist Eefje de Visser (1986) meteen dat dit weelderige schilderij de inspiratiebron voor haar nieuwe nummer moest worden. “De wereld draait om vruchtbaarheid. Dit schilderij: I love it, over-the-top! Het was liefde op het eerste gezicht,” aldus De Visser over haar keuze.

Op het schilderij (1620-1622) wordt de Romeinse godin van de vruchtbaarheid geëerd. De weelderigheid spat van het werk af. Er is een medaillon te zien. In het midden staat Cybele, de godin van aarde en natuur. Rond het medaillon hangt een kleurrijke slinger van bloemen, groenten en fruit, een eerbetoon aan de godin. Zij krijgt allerlei cadeaus aangereikt. Hiermee hoopte men de godin gunstig te stemmen, zodat zij voor vruchtbaarheid zou zorgen.

Verering van de vrouw

In ‘Cybele’ kruipt De Visser in de huid van de zeventiende-eeuwse gelovige mens. De 35-jarige singer-songwriter zingt Cybele toe om haar te bedanken en om haar te vragen de aarde vruchtbaar te houden voor iedereen. De Visser: “De godin van de vruchtbaarheid vind ik een mooi symbool. Het is ook een soort verering van de vrouw.”

[Tekst gaat verder onder video]

 

De Visser vertaalt de verering en weelderige details uit het schilderij in  zwevende vocalen, fonkelende synthesizers en diepe bassen. Zo symboliseren de klanken en zanglijnen de overvloed aan kleuren en vormen op het schilderij, zo stelt de Voorburgse zangeres.

Parel

Eefje de Visser is de zevende artiest die in opdracht van het Mauritshuis een nummer wijdt aan een werk uit de vaste collectie van het museum. Eerder deden onder meer Merol, Jett Rebel en Harrie Jekkers mee aan ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’. Deze serie werd in november 2019 geopend door zanger Spinvis. Zijn liedje ‘Parel’ is geïnspireerd op het vermaarde ‘Meisje met de parel’ van Vermeer.

 

Eefje de Visser. | Foto: PR/Mauritshuis

Wilt u meer Haagse verhalen lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van