Spinvis, Merol en Jekkers in Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft de artiesten Spinvis, Merol en Harry Jekkers binnengehaald. Zij wijden nummers aan kunstwerken uit het museum.

Door

Donderdag is het Spinvis (echte naam: Erik de Jong) die als eerste komt met een song. Die gaat over het ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer, één van de topstukken van het museum. Het ligt voor de hand om hierover een nummer te schrijven. Maar ik deins er ook een beetje voor terug, omdat het zo’n groot en beroemd werk is,’ zegt Spinvis in een persbericht van het museum. Het nummer ‘Parel’ is volgens hem ‘een ode aan de dood en de tijd’. Volgens het Mauritshuis speelt Spinvis met zijn song in ‘op de raadsels en fabels rondom het iconische werk van Johannes Vermeer uit 1665’.

Kijken met je oren

De gedachte achter wat wordt aangeduid als een ‘muzieklabel’ is dat de schilderijen en de verhalen erachter op een nieuw manier tot leven worden gewekt. Vandaar ook de titel ervan: Bekijk het Mauritshuis met je oren’. “Doel van het muzieklabel is mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer- songwriter te horen,” legt woordvoerder René Timmermans uit. De nummers van het Mauritshuislabel zijn te beluisteren via verschillende kanalen, zoals Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify.

Merol en Harrie Jekkers

Het Mauritshuis heeft ook zangeres Merol (Merel Baldé) en de Haagse icoon Harry Jekkers gestrikt. Vooral Merol, die opzien baarde met de provocatieve song ‘Hou je bek en bef me’ is in deze context een opvallende verschijning. Zij komt in het nieuwe jaar aan de beurt. Na haar treedt zanger-cabaretier Harrie Jekkers aan, de man ‘O,o Den Haag’ en nog veel meer hits.

Museumconcert Spinvis

Op donderdagavond 21 november 2019 brengt Spinvis ‘Parel’ voor het eerst ten gehore. Om 21.00 uur geeft hij een mini-concert in de ondergrondse foyer van het museum. Aansluitend zingt hij het nummer nog een keer in de Gouden Zaal van het museum, met alleen zijn gitaar en een ensemble uit het Nederlands Kamerkoor. Beelden van dit optreden worden gebruikt voor de videoclip. Parel’ is vanaf 22 november te beluisteren op www.mauritshuis.nl/spinvis en op Spotify (zowel onder Spinvis als Mauritshuis official).

Het concert in de foyer is beperkt toegankelijk. Aanmelden kan via naar spinvis@mauritshuis.nl

Bekijk hier een filmpje over het recente bezoek van Spinvis aan het Mauritshuis:

[Dit stuk is aangevuld op 19 november, 11.37 uur] 

Standaardportret
Bekijk meer van