Emilie Gordenker van Mauritshuis naar Van Gogh Museum

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, vertrekt naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zij heeft het Haagse museum ruim elf jaar geleid.

Door

Emilie Gordenker volgt op 1 februari 2020 Axel Rüger op, die nu al werkzaam is in Londen als directeur van de Royal Academy of Arts. Dat heeft de raad van toezicht van het Van Gogh Museum woensdag bekendgemaakt. Gordenker zegt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

“Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij het Van Gogh Museum. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum. Ik verheug me erop dat succes voort te zetten in de toekomst. Het Mauritshuis, de collectie, het gebouw en de medewerkers zullen altijd een warme plek in mijn hart hebben.”

Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey) is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis. Ze promoveerde op een specialisme in de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst aan de New York University. Gordenker was onder meer senior conservator Nederlandse en Vlaamse schilderkunst bij de National Gallery of Scotland voordat zij aantrad bij het Mauritshuis. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 de grote verbouwing van het museum plaats. De totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het 17de-eeuwse huis werd gerestaureerd.

2,2 miljoen bezoekers

Spraakmakende tentoonstellingen tijdens haar directeurschap waren: ‘Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection’ (2016), ‘Bewogen Beeld: Op zoek naar Johan Maurits’ (2019) en ‘Nicolaes Maes – Rembrandts veelzijdige leerling’ (begint deze week). Gordenker verwierf vijftien stukken voor de Haagse collectie, waaronder werken van Roelant Savery, Pieter Lastman en Nicolaes Berchem.

Het Van Gogh Museum bezit de grootste collectie Van Goghs ter wereld en is met 2,2 miljoen bezoekers per jaar ook een van de drukst bezochte musea van de wereld. Het museum beheert ook de Mesdag Collectie in Den Haag. De laatste jaren worden steeds vaker werken uit die bijzondere collectie in Amsterdam getoond.

Emilie Gordenker verhuist naar Amsterdam

Emilie Gordenker woont met haar man in Den Haag, maar zal voor haar nieuwe baan naar Amsterdam verhuizen. Vanaf 1 januari zal Renée Jongejan, als enig statutair bestuurder, de functie van algemeen directeur van het Mauritshuis waarnemen, totdat een opvolger voor Gordenker is benoemd.

Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van