Interview met scheidend directeur Paul de Kievit van Muzee: ‘Dit museum moet vernieuwen’
Muzee Scheveningen is toe aan vernieuwing en uitbreiding. Een gesprek met scheidend directeur Paul de Kievit. ‘We gaan kijken of het haalbaar is Muzee te verplaatsen naar nieuwbouw bij het Noordelijk Havenhoofd.’
Nog niet eens zo heel lang geleden moest Muzee Scheveningen vechten voor zijn leven. De stormbal werd in 2011 letterlijk gehesen op het voorterrein van het museumgebouw aan de Neptunusstraat, gelegen min of meer halverwege tussen vissersdorp en badplaats. De gemeente dreigde de subsidiëring te staken.
“Sindsdien is er ontzettend veel gebeurd,” vertelt directeur Paul de Kievit (64), die binnenkort na twaalfenhalf jaar met pensioen gaat. “We zijn in 2006 samen met het Zeebiologisch Museum verdergegaan als Muzee. Het gebouw, een oude school, is toen verbouwd. En sinds 2013 zijn we cultuuranker en vervullen we dus een brede culturele functie in Scheveningen.”
En inderdaad, de lijst met activiteiten is verbazingwekkend lang. Allerlei Scheveningse clubs komen hier samen, muziekgezelschappen repeteren er, er worden cursussen gegeven, het Haags Historisch Café wordt hier gehouden en er zijn jazzconcerten.
Er is straks op Scheveningen extra behoefte aan een eigen podium als het Zuiderstrandtheater wordt afgebroken.
“We zijn intussen een echt jazzpodium geworden,” claimt De Kievit trots. “Jullie medewerker Bert Jansma zegt dat ook. Trompettist Michael Varekamp speelt hier geregeld op zondagmiddagen en we hebben onze serie Friday Night Jazz, die een groot succes is. Onze grote zaal heeft een uitstekende akoestiek.”
En daarnaast is Muzee natuurlijk ook gewoon een museum met een grote collectie op het gebied van onder meer de visserij, het badleven en de natuur. Er zijn stijlkamers en geregeld huisvest het museum wisselende exposities, recent onder meer over de Eerste Wereldoorlog en de Scheveningseweg. Muzee heeft de afgelopen jaren zijn staf ook kunnen uitbreiden met een conservator voor de Scheveningse collectie. Het museum geeft ook een eigen historische reeks uit, waarin al twintig deeltjes zijn verschenen.
Gaat goed
Muzee trekt gemiddeld zo’n veertigduizend bezoekers per jaar. Van de begroting van acht ton wordt de helft zelf verdiend door activiteiten, entree, sponsoring en de horeca, waarvoor het sfeervolle café de Halve Vleet beschikbaar is. Het gaat dus goed. En toch is het tijd voor verandering, geeft De Kievit aan. Zelf ziet hij zich, gezien zijn leeftijd en de tijd dat hij er al zit, niet als de man die Muzee toekomstbestendig gaat maken. Dat gaat interim-directeur Jeroen van de Wiel, oud-directeur van poppodium het Paard, doen. Maar De Kievit heeft wel een duidelijke visie.
“We doen nu onderzoek naar de locatie. De Neptunusstraat ligt een beetje verstopt en het is niet echt in de buurt van de kust. Je kunt zeggen dat de plek voor Scheveningers en Hagenaars prima is, maar voor toeristen is het moeilijk te vinden. Dus gaan we kijken of het haalbaar is Muzee te verplaatsen naar nieuwbouw bij het Noordelijk Havenhoofd in de zone tussen de Visafslag en de Strandweg. Er zou dan ook een theaterzaal bij moeten komen.”
“We hebben immers al onze eigen programmering en straks is er op Scheveningen extra behoefte aan een eigen podium als het Zuiderstrandtheater wordt afgebroken. Ik zeg niet dat we per se moeten verhuizen – het moet financieel haalbaar zijn – maar het is goed om het te onderzoeken. De nieuwe visie wordt opgenomen in onze subsidieaanvraag voor de periode 2021-2024.”
Nieuwe zaal Muzee
Ook als er niet wordt verhuisd, moet er veel gebeuren. “De vaste presentatie en de stijlkamers moeten worden vernieuwd. En we moeten bekijken hoe we verdergaan met de zeebiologische collectie. Als we hier blijven, is het onvermijdelijk dat er een theaterzaal met zo’n tweehonderd plaatsen wordt bijgebouwd. Nu gebruiken we onze schilderijenzaal daarvoor, maar dat zit de museumfunctie te veel in de weg. Te vaak is daardoor die zaal niet toegankelijk voor het normale publiek.”
“Als we blijven, gaan we ook nog intensiever samenwerken met het Zuiderstrandtheater voor grotere concerten en andere producties in de Lourdeskerk (bij het Circustheater, red.). In het kader van Feest aan Zee is dat al gebeurd en het is heel goed bevallen.”
We zijn intussen een echt jazzpodium geworden.
Muzee is, legt De Kievit uit, geen gewoon museum of cultuuranker. “Het is een instituut dat sterke wortels heeft in de Scheveningse gemeenschap. Het is een plek waar de Scheveningse eigenheid tot uiting komt en wordt beleefd. Dat is hier sterker dan in andere stadsdelen. Vandaar ook het grote aantal vrijwilligers. Ik denk dat ik het enerzijds wel ga missen, maar anderzijds ook weer niet. Als directeur van een klein museum met veel activiteiten ben je eigenlijk altijd bezig, vaak ook ’s avonds en in de weekends. Dát ga ik niet missen.”
“Tja, wat ga ik doen met die vrije tijd? Ik wil door met stamboomonderzoek van mijn familie en ik blijf actief in de geschiedkundige vereniging Die Haghe. En er komt vast nog wel meer op mijn pad.”
Meer informatie: www.muzeescheveningen.nl