De dikste bijlage van het jaar is uit

De zomer is bijna afgelopen, maar niet getreurd: er staat weer een fonkelnieuw cultureel seizoen voor de deur. Wat er de komende maanden allemaal te zien is in de theater- en muziekzalen, in de musea en op het witte doek leest u vanaf nu in een dikke bijlage.

Door

75 jaar vrijheid is een belangrijk thema dat vanaf dit jaar gevierd wordt. Ook in Den Haag, Zo focust het Matangi Quartet tijdens het (Un)Heard-festival op enartete muziek en legt Festival Classique de nadruk op de bevrijding. Het Nationale Theater produceert de ‘Leedvermaak-trilogie’, een marathonvoorstelling van Judith Herzberg met de samengevoegde toneelstukken ‘Leedvermaak’ (1982), ‘Rijgdraad’ (1995) en ‘Simon’ (2001).

Eric de Vroedt regisseert, het befaamde Asko/Schőnberg-ensemble zorgt voor de muzikale omlijsting. Het verhaal gaat over het Joodse echtpaar Ada en Simon. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar kampen nog dagelijks met de naweeën. De ‘Leedvermaak-trilogie’ is in Nederland nooit eerder in onderlinge samenhang opgevoerd.

Monet

En er is meer. Zo is er in het Gemeentemuseum (oeps, vanaf medio oktober moeten we het Kunstmuseum zeggen) straks de veelbelovende tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’. In zijn late periode, toen kunstschilder Claude Monet zich had teruggetrokken in Giverny, werd de Fransman lang afgedaan als decoratief en oppervlakkig. ‘Maar nu worden grote schilderijen van bloembedden, waterlelies en blauweregen gezien als hoogtepunt in het oeuvre’, aldus onze hoofdredacteur Herman Rosenberg.

Een prominente plek in het Haagse cultuurlandschap is vanzelfsprekend weggelegd voor het Nederlands Dans Theater (NDT), dat dit jaar zijn zestigjarig bestaan viert. Dat resulteert in een bijzonder programma, waarin de volwassenen van NDT 1 de bühne delen met de jongeren van NDT 2.

Ook op het gebied van festivals is er dit seizoen genoeg te ontdekken. Wat dacht u bijvoorbeeld van het Hubertus Herfst Fest? Een meerdaags publieksevenement voor liefhebbers van de jachtcultuur. De ingrediënten: een nostalgisch ingestelde landheer, bomen in herfsttooi, speciale paarden en geoefende jachthoornblazers.

Culturele tips

Dit is nog maar een fractie van wat er komend seizoen op cultureel gebied allemaal te beleven is in Den Haag. Een uitgebreid overzicht leest u in onze dikke, 56 pagina’s tellende seizoensbijlage. Deze ligt vanaf nu in de winkel. Op Instagram geven DHC en Den Haag To Go deze week tips voor het nieuwe culturele seizoen. Op zondag 8 september is DHC ook aanwezig op het UIT Festival op het Lange Voorhout. Komt u ook?

 

Wilt u meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van