Najaar vol festivals in Den Haag: Verdieping, nostalgie en streling voor de tong

Ook in het komende culturele seizoen wordt Den Haag overladen met festiviteiten. Drie parels van dit najaar uitgelicht. Dit artikel uit onze culturele seizoensbijlage wordt u gratis aangeboden. Wilt u weten wat er verder te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek en te horen is op de muziekpodia? Koop dan donderdag 5 september de dikste krant van het jaar.

Door

1. iAfrica Film Festival: ‘Film vertelt het verhaal van binnenuit’

Alleen al Nollywood, de filmindustrie van Nigeria, is productiever dan Hollywood. En er gebeurt nog veel meer in de Afrikaanse cinema. Tijdens het iAfrica Film Festival maakt Den Haag kennis met het werelddeel in de volle breedte.

“Oorlog en economische malaise, dat is waar veel mensen aan denken bij Afrika. Niet gek, want de meeste berichtgeving gaat daarover. Maar we willen juist laten zien dat op het continent meer speelt dan ellende alleen,” stelt Angélique Mbundu, organisator van het iAfrica Film Festival op 5 en 6 oktober. “Film geeft een rijkere inkijk in het leven, vertelt het verhaal van binnenuit. Daarmee hopen we een brug te bouwen en bij te dragen aan meer begrip.”

Bestaat er eigenlijk wel zoiets als ‘de Afrikaanse film’? Mbundu: “Ik kom uit Congo, een land zo groot als heel West-Europa, dus nee: elk land heeft zijn eigen thema’s die de filmmakers bezighouden. Dat kunnen regionale onderwerpen zijn of persoonlijke. Gelukkig lukt het ons tot nu toe goed films uit alle windstreken te laten zien.”

 

Film is een laagdrempelig medium dat voor zich spreekt, je hoeft er geen belerende praatjes bij te houden.
Angélique Mbundu (organisator van het iAfrica Film Festival)

 

Als voorbeeld van een geslaagd persoonlijk verhaal noemt de organisator ‘Supa Modo’, een Oegandese film over een terminaal ziek meisje dat ervan droomt om superheld te zijn.

Still uit de Oegandese film ‘Supa Modo’. (PR)

“Prachtig om te zien hoe het hele dorp meehelpt die droom te verwezenlijken. Een universeel thema dat iedereen raakt.”

Woordkunst

Naast speelfilms, animatie en documentaires staan er ook korte films op het programma. Eén daarvan is ‘EUphoria’, een futuristische musicalfilm van iets meer dan twintig minuten over hoe mensen uit de Afrikaanse diaspora in Europa denken over burgerschap, milieuvervuiling en de invloed van de levensstijl hier op Afrika. “Daar is ook een deel van ons randprogramma aan gekoppeld,” legt Mbundu uit.

“De exposities van voorgaande edities zijn verruild voor muziek en woordkunst. Naar aanleiding van de film zal ‘spoken word’-artiest Tammy Blue spreken, zij komt uit Groningen en heeft Arubaanse roots. Ook de castleden van ‘EUphoria’ spreken op het festival.”

Still uit ‘EUphoria’, een futuristische musicalfilm. (PR)

Het publiek op het iAfrica Film Festival is volgens Mbundu opvallend divers: “Het zijn niet alleen mensen met Afrikaanse wortels, het zijn vooral cinefilen die benieuwd zijn naar het genre. Film is de overkoepelende factor waarmee we mensen hopen te interesseren voor het thema. Het is een laagdrempelig medium dat voor zich spreekt, je hoeft er geen belerende praatjes bij te houden.”

Samenwerking met Afrovibes

Ook de samenwerking met het landelijke theaterfestival Afrovibes, dat tegelijk gaande is, draagt wat de organisator betreft daaraan bij. “Zo maken we een verbinding tussen dans, muziek en film; het publiek dat voor het een komt, komt makkelijk in aanraking met het ander. Samen bieden de disciplines nog meer context over het continent.”

iAfrica Film Festival, zaterdag 5 en zondag 6 oktober, Filmhuis Den Haag. Meer informatie: www.iafricafestival.com

 

**

2. GreenWoods Romantisch Hubertus Herfst Fest: ‘We gaan terug naar de periode rond 1920’

Een nostalgisch ingestelde landheer, bomen in herfsttooi, speciale paarden en geoefende jachthoornblazers. Dat zijn de ingrediënten voor het GreenWoods Romantisch Hubertus Herfst Fest.

Wat zes jaar geleden begon als een besloten feest, is inmiddels uitgegroeid tot een meerdaags publieksevenement voor liefhebbers van de jachtcultuur rond de Wassenaarse Stoeterij in ’t Groene Hout. “Voor vrienden en bekenden organiseerde ik, samen met twee jachthoornblaasgroepen die aan de stoeterij verbonden zijn, een dag om de herfst te vieren,” vertelt eigenaar Paul JC Smulders. “Dat ging van mond tot mond en werd zo’n succes, dat we besloten het Hubertus Fest open te stellen.”

Alles draait om de jachtcultuur tijdens het Hubertus Herfst Fest. (PR)

Het programma op drie zondagen in oktober ziet er steeds ongeveer hetzelfde uit. “We gaan terug naar de periode rond 1920,” steekt Smulders van wal. “Alle deelnemers krijgen voor de dag een jachthoed mee en een oude wandelstok, met van die toeristenplaatjes zoals je ze vroeger veel zag in Oostenrijk en Zwitserland. Ik heb speciaal hiervoor een hele collectie ingekocht; enige dingen, al zijn ze wel wat laag.”

 

Wij fokken hier de falabella, het kleinste paard ter wereld – dus géén pony’s.
Paul JC Smulders (eigenaar Wassenaarse Stoeterij in ’t Groene Hout)

 

Als iedereen is aangekleed, start de toer door Wassenaar met een traditioneel rijtuig. “Dat doen we met Ardenner paarden. Een toepasselijk ras, omdat het van oorsprong gebruikt werd om de boomstammen te verslepen. Het zijn echte bospaarden die passen in de sfeer van het natuurfeest en de jachtcultuur, en dankzij hun donkere kleur ook bij de herfst.” De rit voert onder meer langs buitenplaats de Witte Hoogt, die alleen bij deze gelegenheid toegankelijk is voor een rondleiding. “Waarom deze uitzondering? Omdat ik er woon,” lacht Smulders.

Kleinste paard

Bij terugkomst op de stoeterij vangt een hengstenparade aan met wel heel bijzondere paarden. “Wij fokken hier de falabella, het kleinste paard ter wereld – dus géén pony’s. De hengsten staan in het weiland en worden rond voertijd naar de stallen geroepen. Dan gaan ze in vol galop en is het dringen. Een prachtig gezicht, dat geduw en getrek.” Tot besluit is er een hoornblaasconcert in de stoeterij onder het genot van onder meer jagerthee en kruidenwijn.

Smulders: “Daar komt het hele repertoire voorbij van een dag op het jachtveld. Van de begroeting tot het eren van het geschoten wild: bij elk jachtonderdeel en dier hoort een eigen signaal. Tegenwoordig gaat dat allemaal via de gsm, maar in Duitsland moet je ze nog kennen om te mogen jagen.”

Van echte jacht is tijdens het evenement evenwel geen sprake. “Daarvoor moeten veertig hectaren beschikbaar zijn, die zijn hier niet voorhanden,” aldus de organisator, die in december vervolg geeft aan de festiviteiten met de Jolly Winter Wonderland Christmas Rides.

GreenWoods Romantisch Hubertus Herfst Fest, zondag 13, 20 en 27 oktober; Jolly Winter Wonderland Christmas Rides, zondag 15 en 22, en vrijdag 27 december, Stoeterij in ’t Groene Hout, Wassenaar. Reserveren noodzakelijk. Meer informatie: www.gippp.nl/hubertusherfstfest

 

**

3. International Whisky Festival: ‘Het publiek wordt steeds jonger’

 Zowel whisky als festivals zijn ‘booming’, maar Wouter Wapenaar was met zijn International Whisky Festival de eerste in Nederland. Dit najaar viert hij de twintigste editie, met onder meer een speciale masterclass en een bijzondere festivalbotteling in de Grote Kerk.

De rolmaat ligt op tafel bij het gesprek met Wouter Wapenaar, initiator van het International Whisky Festival. “Het merk Talisker wil met een Land Rover Defender de kerk in, ik ga zo even kijken of dat past. De Gouden Koets schijnt er ook in te kunnen, dus het moet lukken,” zegt de goedlachse levensgenieter. Op 15, 16 en 17 november is de Grote Kerk het walhalla voor de liefhebber van het edele graandistillaat. Een jubileumeditie: de twintigste.

“Het was een brainwave,” vertelt Wapenaar over het ontstaan van zijn evenement. “Ik had een bedrijfje in reizen naar Schotland en mijn agent aldaar ging een festival organiseren in Speyside, de grootste whiskyregio. Ik kwam daar met vijftig man, verder was het een ‘disaster’. Hij was zijn tijd vooruit, maar ik dacht dat er in Nederland wel animo voor zou zijn. Dus ben ik zelf, onafhankelijk, whiskymerken gaan verzamelen op één locatie. Nu zijn er her en der kopieën, maar ik was echt de eerste.”

 

Het publiek wordt steeds jonger en ook expats beginnen het festival te ontdekken.
Wouter Wapenaar (initiator van het International Whisky Festival)

 

Na enkele omzwervingen strijkt het festival dit jaar voor de zevende keer op rij neer in hartje Den Haag. “Het publiek wordt steeds jonger en ook expats beginnen het festival te ontdekken. We zijn dan ook zo gegroeid, dat we allemaal tenten rond de kerk zetten. En we betrekken Het Nutshuis erbij voor de masterclasses,” legt de organisator uit.

Bezoekers kunnen tijdens een van de vijf sessies kennismaken met tientallen whiskymerken. Er zijn onder meer proeverijen, rondleidingen, een slijterij en een bookshop. “Grote namen als Dalwhinnie en Cragganmore zijn van de partij, maar er is ook ruimte voor mooie onbekende distillery’s. En ze komen overal vandaan: uit Schotland natuurlijk, maar ook uit Amerika, Japan, Ierland en zelfs Duitsland.”

Whisky Tram

Als een van de hoogtepunten in het programma noemt Wapenaar de jubileumproeverij. “Dat zijn vijf whisky’s van twintig jaar oud. Uniek, en niet eens te koop. Maar ook de masterclass over Japanse whisky is interessant, want in Azië heeft men een heel ander smaakpatroon, meer sherry-achtig.” Maar ook de Whisky Tram blijft favoriet. “In drie kwartier word je door de stad gereden en aan boord krijg je vier whisky’s met een verhaal. Onwijs leuk.”

De Grote Kerk is even het walhalla voor de whiskyliefhebber. (PR)

De exclusieve festivalbotteling is inmiddels een traditie geworden.“Dit jaar heb ik een twintig jaar oud vat van Tomatin. Behoorlijk prijzig, dus ik heb daarnaast ook goedkopere flessen. Het zijn echte verzamelobjecten geworden, dus de meeste zijn in de voorverkoop al weg.”

Met dat animo zit het dus wel snor. Wat is er nog te wensen over? Wapenaar: “We blijven nieuwe dingen toevoegen. Er zijn mensen geweest die hier vaten kwamen maken en we hebben zelf gedistilleerd in de kerk. De komende jaren willen we ook steeds meer met eten gaan doen, combinaties maken of hapjes met whisky als ingrediënt. Al met al hoop ik het nog heel wat jaren te doen.”

International Whisky Festival, vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 november op diverse tijden, Grote Kerk. Meer informatie: www.whiskyfestival.nl

Wat er allemaal te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek, te horen op de muziekpodia en te beleven tijdens de festivals leest u vanaf donderdag 5 september in onze dikste bijlage van het jaar. Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal.

Standaardportret
Bekijk meer van