Het nieuwe seizoen in het Paard: alles tussen Songfestival en woestijnblues
Als een ijssalon, zoveel smaken heeft het Paard in huis. Van Noord-Afrikaanse gnawa tot Nederlandse meezingers, iedereen wordt op zijn wenken bediend. Dit artikel uit onze culturele seizoensbijlage wordt u gratis aangeboden. Wilt u weten wat er verder te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek? Koop dan donderdag de dikste krant van het jaar.
De rust is weer even teruggekeerd in het Paard. Na een paar hectische maanden is het programma voor het najaar zo goed als rond, vertelt programmeur Henk Koolen opgetogen boven de koffie. In een kantoor met illustere gitaren aan de muur blikken Koolen en collega Conchitta Bottse vooruit op wat komt spelen in de poptempel aan de Prinsegracht. Wat die najaarsprogrammering karakteriseert? “Niets,” zegt Koolen. “We maken het zo breed en divers als maar kan, om zo veel mogelijk doelgroepen aan te spreken. Deels is dat zakelijk, maar vooral zien wij het als onze taak om iedereen in de stad te bedienen.”
Dat uiteenlopende aanbod artiesten bevalt Koolen, zelfverklaard ‘omnivoor’ wat muziek betreft, uitstekend. En het publiek ook: twee jaar op rij trok het Paard meer dan een kwart miljoen bezoekers. “Dat is méér dan ADO!” Anders dan de voetbalclub haalt het Paard komend seizoen enkele grote namen van stal, zoals Angie Stone, Kim Wilde en… Nick & Simon. Inderdaad, tussen de soul, new wave en garagerock staat ook onvervalste palingpop op het menu.
Uitverkocht
Sterker, de Nederlandse mainstream doet het bijzonder goed. Al maanden uitverkocht zijn de shows van Songfestivalwinnaar Duncan Laurence en zangeres Merol, bekend van de hits ‘Lekker met de meiden’ en ‘Hou je bek en bef me’.
Er bestaat echt behoefte aan optredens van artiesten als Hazes en Merol
In november brengt ook Roxeanne Hazes een 100% NL-gevoel ten tonele. En alle kaarten voor de drie shows van Di-rect gingen er vliegensvlug uit. “Er bestaat echt behoefte aan optredens van artiesten als Hazes en Merol,” signaleert Bottse, die vooral de urban-programmering van het Paard verzorgt. De populariteit van Nederlandse artiesten is Koolen evenmin ontgaan. “Er is zóveel aanbod, dan spreekt een bekende naam al snel aan. Wij zijn de hele dag met muziek bezig en zelfs wij kunnen het niet bijhouden,” grinnikt hij.
Balkanpop
Evengoed biedt het Paard dit najaar een heel scala aan alternatievere muziek, van Balkanpop tot goth-rock, van americana tot acid-jazz. Het programma leest als de menukaart van een ijssalon, zoveel smaken. En natuurlijk hebben de programmeurs hun favorieten. “Mahalia, Mahalia, Mahalia,” mijmert Bottse. De Britse R&B-zangeres staat op 16 december in het Paard. Koolen, meer van het rauwe werk, kijkt bovenal uit naar indierocker Stef Chura. “In ben een lijstjesfanaat en haar album komt vrijwel zeker in mijn eindejaarlijstje. En dat staat gewoon in het Paard Café voor 7 euro 50.”
Natuurlijk zou het Paard het Paard niet zijn zonder vette nachtprogrammering. Elk weekend wordt tot in de kleine uurtjes gefeest en gedanst, of het nu hiphop is (Vunzige Deuntjes), psychedelische trance (Nirvana – Psytrance Rave), dancehall (Papi Chulo) of guilty pleasures uit de oude doos (80s 90s Nullies). Daarnaast zijn er feestformules zoals Singlefeestje en Tante Joke Karaoke, die alle genres kriskras mixen. Het Paard is altijd op zoek naar nieuwe recepten voor nachtelijk vertier, vertelt Bottse.
“Elk jaar houden we een conceptenwedstrijd voor enthousiastelingen met een goed idee voor een feest. Daaruit is bijvoorbeeld Molotov gekomen, een ‘Russian hardbase’-feest waar ze in heftige trainingspakken komen dansen. Of neem Mama Afrika, dat bij ons is doorgegroeid naar de Grote Zaal en ook elders wordt gehouden.”
Woestijnblues in het Paard
Naast de eigen programmering werkt het Paard veel samen met andere culturele instellingen en initiatieven. Typisch Haags, zeggen de programmeurs. Het Paard biedt zijn podium aan TodaysArt, Mondriaan Jazz, Herfstfest en – dit jaar voor het eerst – Gnawa Festival. Gnawa…?
“Dat is tranceachtige woestijnblues uit Noord-Afrika,” vertelt Koolen. In het Paard treedt Bombino op, een gitaarvirtuoos uit Niger. Met wereldmuziek zoals gnawa pogen de programmeurs uiteenlopende (sub)culturen te verleiden. “Maar het blijft lastig om de doelgroep te trekken,” aldus Koolen. Het komt aan op de juiste partners. “Vorig jaar was Dabke Night (avondprogramma rond Arabische volksdans, red.) super! Toen hebben we samengewerkt met een Syrische organisatie. Die weet hoe ze de mensen trekken.”
Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verschijnt in onze culturele seizoensgids van 5 september 2019. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.