Den Haag blaast campagne Songfestival af en steunt nu Rotterdam

Den Haag heeft zich zoals verwacht teruggetrokken uit de race om het Eurovisie Songfestival 2020. De stad steunt nu Rotterdam.

Door

Dat heeft wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag, evenementen) donderdag (27 juni) bekendgemaakt. De gemeente zal geen bidbook opstellen. Als locatie zijn het ADO Den Haag-stadion en het Malieveld (tent) nog overwogen, maar dat bleek qua tijd en kosten niet haalbaar. “Wij kunnen niet anders dan concluderen dan dat dit niet haalbaar is. In dezelfde periode is Den Haag gaststad van de landelijke viering van Bevrijdingsdag en is het ADO Den Haag-stadion volop in gebruik,” aldus De Mos. Daarnaast speelt een rol dat deze locaties gewoon niet voldoen aan de eisen die de organisatie stelt. Het World Forum (Congresgebouw), eerder twee keer gastheer van het evenement, is inmiddels te klein.

‘Laten we een vuist maken’

Den Haag schaart zich, zoals oud-wethouder Frits Huffnagel vorige week al adviseerde, achter Rotterdam. De Mos: “Ik heb deze week gebeld met de Rotterdamse wethouder Said Kasmi. We kijken samen hoe Den Haag kan helpen met het binnenslepen van het songfestival en hoe onze mooie stad daarvan kan profiteren met volle hotelkamers en leuke side-events. We hebben gelukkig ook de steun van de provincie Zuid-Holland. Laten we een vuist maken en dit gaan regelen.” Eerder al maakte De Mos bekend dat hij een groot nieuw of vernieuwd congrescentrum (‘World Forum 2.0’) wil in de stad.

Rotterdam heeft het bidbook bijna af

Rotterdam is intussen al volledig in de ban van het Songfestival. De gemeente legt de laatste hand aan het vereiste bidbook (aangeklede offerte). Het festival zou moeten worden gehouden in het Ahoy-complex. De betrokken wethouder, D66’er Said Kasmi, is positief over de boodschap uit Den Haag. ,,We zijn heel blij met de steun van Den Haag. Als het songfestival naar Rotterdam zou komen dan profiteert de hele regio hiervan, inclusief Den Haag,” laat hij via zijn woordvoerder weten. Er dingen ook nog andere steden mee, waaronder Amsterdam, Utrecht en Maastricht.   

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van