Kans op Eurovisie Songfestival in Den Haag nihil
Al vóór de overwinning van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival klonk de roep om het festijn naar Den Haag te halen. Maar is dat reëel? Niet echt.
Zanger Duncan Laurence had de winnende stemmen nog niet binnengeharkt in Tel Aviv, of sommigen in Den Haag wisten het al: de hofstad is de ideale locatie voor het Songfestival van 2020. Dat gold letterlijk voor het Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs.
Hij bazuinde al ruim vóór de finale in Israël rond dat het festival in zijn stad moest worden gehouden bij winst van Duncan. En Sluijs deed er later nog wat schepjes bovenop. Het evenement zou in het ADO-stadion kunnen. Maar dan moet er wel even een tijdelijk dak op worden gezet. En anders een tent op het Malieveld.
Ook ‘zijn’ wethouder Richard de Mos raakte in de ban van het Songfestival. ‘Een prachtige prestatie van Duncan. Heel Nederland leefde mee, ook Den Haag. Nu Nederland heeft gewonnen, kijken we serieus naar de mogelijkheden voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival in 070. Het thema zou dan zijn: 75 jaar vrede in de stad van vrede en recht,’ twitterde De Mos, die nog liet weten dat het World Forum óók een locatie zou kunnen zijn.
Een prachtige prestatie van #Duncan. Heel Nederland leefde mee, ook Den Haag. Nu Nederland heeft gewonnen, kijken we serieus naar de mogelijkheden voor het organiseren van het #Eurovisiesongfestival in 070. Het thema zou dan zijn: 75 jaar vrede in de stad van vrede en recht. pic.twitter.com/ycYapRf9Hi
— Richard de Mos ? (@RicharddeMos) 18 mei 2019
PWA-zaal
Maar het festival is sinds die twee keer (1976 en 1980) dat het in de toenmalige Prins Willem Alexanderzaal van het Nederlands Congresgebouw werd gehouden ingrijpend veranderd. Het is vooral veel groter geworden qua show en ambiance. De 2161 stoelen van de ‘The King Willem-Alexander’ (huidige naam), voldoen niet meer.
“Nee, dat gaat echt niet meer,” zegt Frits Huffnagel, voormalig VVD-wethouder en groot fan van het Songfestival. “Ik heb een aantal van de recentere edities bezocht en dan zie je dat er wat meer nodig is dan de oude PWA-zaal. Laat staan dat het in een tent op het Malieveld zou kunnen.”
Wethouder De Mos lijkt intussen de ambities iets te hebben getemperd. De realiteit is namelijk dat de stad, als ze echt een kans wil maken, uiterlijk 10 juli om 12.00 uur een ‘bidbook’ (uitgewerkt voorstel) bij de projectorganisatie van de NPO moet hebben ingeleverd. Dat voorstel moet aan een aantal eisen voldoen. Die zijn vertrouwelijk, maar een ervan is volgens ingewijden dat de zaal zo’n 10.000 stoelen moet tellen. Daarmee zit je onmiddellijk in de categorie Ziggo Dome (Amsterdam) of Ahoy (Rotterdam).
Mocht het niet lukken, dan is een stip aan de horizon een nieuw, dynamisch congresgebouw.
Het is dan ook zeer twijfelachtig of Den Haag werkelijk zo’n bidbook gaat maken. “We kijken onder andere naar het kostenplaatje en mogelijke locaties. Maar we moeten als stad durven dromen en ambities hebben. We hebben nu ook de tijd om onze opties te bestuderen qua locaties,” laat De Mos via zijn woordvoerder weten. Dat heeft Leeuwarden ook gedaan, om zich vervolgens af te melden. Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Arnhem, Den Bosch, Breda en Rotterdam doen nog wel mee.
Nieuw Congresgebouw
Eén conclusie heeft Richard de Mos al wel getrokken. “Mocht het niet lukken, dan is een stip aan de horizon een nieuw, dynamisch congresgebouw,” zegt hij. Want dat is inderdaad het probleem als Den Haag op hoog niveau in de congres- en evenementenwereld wil blijven meedraaien.
Het World Forum is te klein, zeker sinds in 2006 de Statenhal werd gesloopt, als onderdeel van een achteraf gezien zeer ongelukkige verkoop van het complex aan ontwikkelaar-belegger TCN. Dat bedrijf van zakenman Rudy Stroink ging in 2012 failliet. Zoals bekend had de sloop van de Statenhal tot gevolg dat het oer-Haagse North Sea Jazz verhuisde naar Rotterdam.
Ik zeg: organiseer het samen met Rotterdam. Dan geef je meteen meer inhoud aan het begrip Metropoolregio.
De huidige directie van het World Forum, dat inmiddels weer eigendom is van de gemeente, kwam enige jaren geleden al tot de conclusie dat uitbreiding en/of nieuwbouw noodzakelijk zijn. Alleen is alle ruimte rond het complex intussen volgebouwd.
Daarom staat in de gemeentelijke plannen voor de verdere uitbouw van de Internationale Zone dat het World Forum uitgebreid zou kunnen worden aan de overkant van de Johan de Wittlaan, die dan overkluisd zou moeten worden.
Rotterdam
Huffnagel heeft nog wel een suggestie om iets van de festivalgekte mee te pikken in Den Haag. “Ik zeg: organiseer het samen met Rotterdam. Dan geef je meteen meer inhoud aan het begrip Metropoolregio. Het kan uitstekend worden gehouden in Rotterdam Ahoy. Je moet dan zorgen dat je je als Den Haag ook presenteert in het programma eromheen. In 2009 heb ik vóór het Songfestival in Moskou een aantal artiesten, onder wie de Toppers, naar Den Haag gehaald, omdat Nederland voor de vijftigste keer meedeed. Zoiets zou je nu weer kunnen doen.”
Maar de vraag is even hoe ze daar in de Maasstad over denken. Verantwoordelijk wethouder Said Kasmi (D66) laat via zijn woordvoerster weten dat hij nu ‘volop bezig is’ met het bidbook. En verder worden geen mededelingen gedaan, ook niet over de suggestie van Huffnagel. Belangrijker voor Rotterdam is misschien dat het een niet geheel onbelangrijke supporter heeft: de uit Spijkenisse afkomstige Duncan Laurence himself.
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.