Muzee Scheveningen verwerft twee meisjes
Met steun van fondsen heeft Muzee Scheveningen een schilderij aangekocht van de bekende Haagse schilder Isaac Israels. Het is volgens museumdirecteur Paul de Kievit ‘een belangrijke aanvulling’ op de collectie.
Het schilderij van Israels (1865-1934) is een olieverfschets waarop twee jonge Scheveningse vrouwen in dracht staan afgebeeld. “Bijzonder is dat we weten wie de twee dames zijn,” vertelt Muzee-directeur Paul de Kievit.
“Het werk uit 1934 was zo’n tien jaar geleden al tijdelijk in Muzee te zien. Een van de bezoekers, Jan Spaans uit Assen, herkende toen op het schilderij zijn moeder Arendje Roeleveld (1909-2008). Ze had vaak verteld hoe ze met haar vriendinnen Engeltje Westerduijn en Anna Post door de beroemde Isaac Israels werd gevraagd te poseren. Anna mocht niet van haar ouders, vandaar dat Israels alleen Engeltje en Arendje portretteerde.”
De twee meisjes lieten daardoor opvallende sporen na in de kunstgeschiedenis, want het bleef niet alleen bij de olieverfschets. Israels maakte ook een potloodschets, die nu in het bezit is van het Frans Hals Museum in Haarlem. Na de olieverfschets, die alleen de meisjes toont, maakte hij ook nog een uitgewerkt schilderij, waarop ook zand en zee te zien zijn. Dat werk bevindt zich nu in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.
Prominente plek voor schilderij in Muzee
De Haagse kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr, lid van de schilderijenadvies-commissie van Muzee, zag het schilderij dit voorjaar op de kunstbeurs Art Breda. Daar werd het te koop aangeboden door kunsthandel Hein A.M. Klaver uit Baarn.
Het schilderij zal een prominente plaats krijgen in de vaste presentatie van het museum.
Met financiële steun van de Stichting Van Rees-Klatte, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, De Frans Mortelmans Stichting, het Hendrik Muller Fonds en de Stichting Donateurs Muzee Scheveningen kon het worden aangekocht voor Muzee Scheveningen.
Directeur Paul de Kievit is uiteraard de koning te rijk met de aanwinst. “Het schilderij zal een prominente plaats krijgen in de vaste presentatie van het museum. Het is hier te bewonderen vanaf zaterdag 23 juni is en dan is het museum gratis toegankelijk in verband met de Scheveningse Dag.
Schilder van het lichte leven
Isaac Israels is als late impressionist een bijzondere figuur in Nederlandse kunstgeschiedenis. Hij was de zoon van de Jozef Israëls (1824-1911, mét trema), een van de leidende figuren binnen de Haagse School. Anders dan zijn vader koos Isaac het ‘lichte leven’ als onderwerp, met vaak een prominente rol voor vrouwelijk schoon. Hij schilderde met veel flair de danseressen van het Scala Theater en Amsterdamse mannequins.
Op Scheveningen ontstonden vele zonnige strandgezichten. Ook maakte hij sfeervolle impressies van Haagse winkelstraten en van het leven in Nederland-Indië, waarheen hij een studiereis ondernam. In 2012 namen vijf Haagse musea deel aan het project ‘Isaac Israels in Den Haag’.