‘Meisje met de parel’ gaat in analyse

Het schilderij zal op allerlei manieren worden doorgelicht, met toepassing van de nieuwste technieken en apparatuur.

Door

Een team onderzoekers stort zich vanaf 26 februari twee weken lang op een van de topstukken van het Mauritshuis, Vermeers ‘Meisje met de parel’. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een glazen atelier, zodat museumbezoekers het kunnen volgen.   
Het project ‘Het Meisje in de schijnwerper’ wordt uitgevoerd om meer te weten te komen over de werkwijze van Johannes Vermeer en over de materialen die hij gebruikte. ‘Met de nieuwste technieken wordt opnieuw gekeken naar aspecten als doek, penseelvoering, pigmenten en andere materialen,’ aldus het museum in een persbericht.

Bij het project zijn betrokken het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS), het Rijksmuseum, de TU Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook wordt samengewerkt met het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), de Universiteit Maastricht, de Universiteit Antwerpen, de National Gallery of Art Washington en Hirox Europe. Het schilderij zal op allerlei manieren worden doorgelicht en bekeken, met toepassing van de nieuwste technieken en apparatuur.  

Bij het glazen atelier in de Gouden Zaal wordt ook een multi-media-presentatie ingericht waarin restaurator en onderzoeksleider Abbie Vandivere een toelichting geeft op wat zich binnen het atelier  afspeelt. Op zaterdag 10 maart zijn er om 11.00 uur (Engels) en om 14.00 uur (Nederlands) publiekslezingen. Vanaf maandag 12 maart hangt het ‘Meisje met de parel’ weer op haar vertrouwde plek in zaal 15. Het onderzoeksteam gaat de gegevens dan analyseren. Het project lijkt op het onderzoek dat in 2007 in het Gemeentemuseum werd gedaan naar Mondriaans ‘Victory Boogie Woogie’.

| Foto: Mauritshuis/Ivo Hoekstra

Wilt u meer grote interviews lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van