Kunstmuseum Den Haag presenteert nieuwe huisstijl (foto’s)

Het is even slikken voor veel Hagenaars, maar het is zover. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft deze week zijn naam veranderd in ‘Kunstmuseum Den Haag’. Dinsdag onthulde het museum zijn nieuwe huisstijl, die verrassend Haags is.

Door

Twee mannen vervangen vanuit een hoogwerker de grote reclamedoeken op de gevel van het museum aan de Stadhouderslaan door nieuwe exemplaren. Weg zijn de dikke letters ‘Gemeentemuseum Den Haag’. Onder aan het doek dat verwijst naar de grote Monet-tentoonstelling prijkt in verrassend slanke en sobere letters de nieuwe naam: ‘Kunstmuseum Den Haag’.

“Het is een ontwerp dat aansluit bij de architectuur van Berlage en dat geworteld is in onze collectie en in de sterke Haagse typografische traditie. Geen ingewikkelde babbelverhalen, dit is een vanzelfsprekende letter,” zegt museumdirecteur Benno Tempel met hetzelfde enthousiasme als waarmee hij eerder de naam zelf verdedigde. ‘Gemeente’, dat klinkt te veel naar belastingaanslagen en de reinigingsdienst en zegt bovendien niets over wat er in het museum te zien is, betoogde hij eerder. Kunstmuseum is glashelder en is bovendien internationaal veel beter te vermarkten.

Maar goed, die discussie is achter de rug. Het gaat nu over de nieuwe huisstijl. De ontwerper daarvan is Peter Bil’ak (1973). Deze Hagenaar van Slowaakse komaf is als docent verbonden is aan de Koninklijke Academie. Hij leidt sinds 1999 de kleine ontwerpstudio Typotheque aan het Koningsplein.

 

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

“Mijn uitgangspunt is dat het Kunstmuseum Den Haag een Haags museum is met een internationale uitstraling,” legt Biľak uit, terwijl we de kleine typografische tentoonstelling ‘Typotheque’ (t/m zondag 3 november) bekijke. Deze is rond de nieuwe huisstijl ingericht. “Het letterbeeld refereert aan het bestaande. Maar het voegt ook iets nieuws toe: de typografie is prikkelend, uitdagend en plaatst het museum in deze tijd als een veelzijdig instituut.”

Piet Zwart

Op de tentoonstelling is werk te zien van de beroemde Haagse vormgever en duizendpoot Piet Zwart, dat voor Bil’ak een inspiratiebron vormde. “In het depot van het museum ben ik op zoek gegaan naar het typografische werk van Zwart. Dat is ongelofelijk rijk. Hij hoort bij de traditie van De Stijl, maar werd ook beïnvloed door het Russische Constructivisme.” Ook het idee voor de opvallende K van de nieuwe huisstijl komt voort uit het werk van Zwart.

Bil’ak: “Het is ontleend aan een letter die Zwart gebruikte in advertenties voor de Nederlandsche Kabelfabriek te Delft. Hij was daar tussen 1923 en 1933 de huisontwerper. Ik heb er een moderne draai aan gegeven.”

 

De typografie is prikkelend, uitdagend en plaatst het museum in deze tijd als een veelzijdig instituut.
Peter Bil’ak (ontwerper)

 

Er is ook een duidelijke link met het werk van Berlage, onthult Benno Tempel. “De langwerpige vorm van het logo en de kleur zijn afgeleid van de baksteen waaruit de gevels van het museum zijn opgebouwd. De stenen vormen de basis van het complete maatsysteem waarmee de architect werkte. De nieuwe visuele identiteit past bij het heden en verleden van een museum dat mede is opgericht door kunstenaars en is gevestigd in een architectonisch kunstwerk. Daarmee is het beeldmerk ook een ode aan Berlage.”

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verschijnt in de krant van 03 oktober 2019. Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op onze Instagram-pagina

 

Standaardportret
Bekijk meer van