Commentaar: Als het dan moet, kan het beter dan het simpele ‘Kunstmuseum Den Haag’

Het zou goed zijn als het Gemeentemuseum Den Haag nog even pas op de plaats maakt, de voors en tegens van de naamswijziging in Kunstmuseum Den Haag opnieuw tegen elkaar afweegt en met de stad in gesprek gaat, aldus DHC-hoofdredacteur Herman Rosenberg.

Door

GAAT HET DAN TOCH gebeuren? Een andere naam voor het Gemeentemuseum Den Haag? Het lijkt erop. Directie en Raad van Toezicht hebben besloten volgend najaar verder te gaan als ‘Kunstmuseum Den Haag’. Dat is flink wennen. Een sterk merk wordt immers ingewisseld voor een aanduiding die nog zonder inhoud is en die bovendien  bleek afsteekt bij de oude, vertrouwde naam.

HET IS EERDER overwogen. Ook directeur Wim van Krimpen, de voorganger van Benno Tempel, wilde al af van de als suf en administratief ervaren naam Gemeentemuseum. Er is toen ‘Mondriaan Museum’ gesuggereerd. Uiteindelijk vond men dat deze naam de veelzijdige lading aan de Stadhouderslaan te weinig dekte en ook niet sterk genoeg was om de merknaam Gemeentemuseum voor op te geven.

 

Kunstmuseum is bijna een tautologie, eigenlijk dubbelop dus.
Herman Rosenberg

 

ER IS OVERIGENS, afgezien van naamwisselingen in de vooroorlogse oertijd, al één keer eerder iets veranderd. Het Haags Gemeentemuseum ging in 1998, na de grote renovatie, iets dynamischer verder als ‘Gemeentemuseum Den Haag’. Een goede ingreep, die ook eenvoudiger is om te zetten in een andere taal: Gemeentemuseum The Hague.

Stoffig

MAAR NU DUS Kunstmuseum Den Haag. Eerst de argumentatie. Gemeentemuseum zou ‘stoffig’ zijn. Als dat al zo is, geldt dat ook voor namen als Rijksmuseum en Stedelijk Museum. Ja maar dát zijn begrippen, zal worden tegengeworpen. Kom op, Gemeentemuseum is óók een begrip. Niemand in Nederland zal bij die naam denken aan het Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen of Gemeentemuseum Het Land van Thorn.

GEMEENTEMUSEUM bekt niet lekker, zeker niet in het buitenland, is een ander argument. Daar moet je je nooit door laten leiden, weten de Amsterdamse musea, maar bijvoorbeeld ook Boymans van Beuningen in Rotterdam. En wat te denken van Concertgebouw? Buiten de grenzen niet uit te spreken, maar toch nationaal en internationaal de volledig geaccepteerde naam van een mooi gebouw én een toporkest.

 

Het Gemeentemuseum Den Haag gaat vanaf volgend najaar verder onder de naam Kunstmuseum Den Haag. Decennialang waren er interne en externe discussies over de naam, vertelt directeur Benno Tempel. “Daar wilden we vanaf.”

Lees hier meer

Kunstmuseum is ‘dubbelop’

DAN DE NIEUWE NAAM op zichzelf. Kunstmuseum is bijna een tautologie, eigenlijk dubbelop dus. Oké, je hebt ook andere musea, maar bij het woord museum denk je toch meestal meteen aan kunst. En in feite zegt ‘kunstmuseum’ niets over de collectie. Gemeentemuseum ook niet, maar die naam heeft toch voor velen een rijke inhoud. Zoals we Mauritshuis associëren met Vermeer, denken we bij Gemeentemuseum aan Mondriaan, Picasso, Haagse School, kunstnijverheid en mode.

BIJ ELKE NIEUWE naam is het wennen, toegegeven. Toch is het goed als het Gemeentemuseum Den Haag nog even pas op de plaats maakt, voors en tegens opnieuw afweegt, alle achtergrondinformatie openbaar maakt en met de stad in gesprek gaat. En áls die naam dan toch anders moet, is er vast wel wat beters te bedenken dan het simpele ‘Kunstmuseum Den Haag’.

Standaardportret
Bekijk meer van