Gemeentemuseum wordt Kunstmuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag gaat vanaf volgend najaar verder onder de naam Kunstmuseum Den Haag. Decennialang waren er interne en externe discussies over de naam, vertelt directeur Benno Tempel. “Daar wilden we vanaf.”

Door

Er zijn volgens Tempel meerdere redenen om te kiezen voor een nieuwe naam. Zo zou het stoffige imago van het Gemeentemuseum niet passen bij de internationale collectie en het bijzondere karakter van het museum. “Bovendien is de naam onuitspreekbaar voor buitenlanders.” Maar nog belangrijker: mensen blijken het Gemeentemuseum helemaal niet te kennen.

“We hadden wel een vermoeden dat onze naamsbekendheid laag was,” aldus Tempel. “Maar toen we de uitkomsten van de nationale en internationale onderzoeken hoorden, leverde dat bij ons gefronste wenkbrauwen op. Minder dan tien procent van de duizend ondervraagden wist wie we waren. Al lag dat percentage in deze stad wat hoger.”

Ook op de vraag ‘kunt u spontaan de belangrijkste kunstmusea in Nederland opnoemen?’ scoorden het Gemeentemuseum veel lager dan het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum.

De afgelopen maanden werd opnieuw onderzoek gedaan, nu naar de naamsverandering. “We wilden niet over één nacht ijs gaan,” aldus Tempel. “Eigenlijk dachten we dat GEM (het museumgedeelte voor actuele kunst, red.) een goede kans zou maken. Maar ook die naam vond men niet pakkend.”

 

We tonen nu eenmaal kunst in de breedste zin van het woord.
Benno Tempel (museumdirecteur)

 

Voor een andere hippe naam was Tempel huiverig. “Daarna hebben we een aantal andere opties getest, zoals het Mondriaan Museum en het Berlage Museum, maar die bleken te eendimensionaal.”

Moderne kunst

Bij de oprichting in 1866 heette het Gemeentemuseum nog Museum voor Moderne Kunst. Lijkt te veel op het Museum of Modern Art (MoMa) in New York, aldus de museumdirecteur. “Ook andere Nederlandse musea associëren zich ondertussen met moderne kunst.”

Daarom besloot de raad van toezicht deze week dat het Kunstmuseum Den Haag moest worden. Niet een te algemene en te brave naam? Tempel vindt van niet: “Kunstmuseum Den Haag draagt bij aan de gewenste uitstraling. We tonen nu eenmaal kunst in de breedste zin van het woord.”

De onderzoeken zijn overigens niet door de gemeente gefinancierd. “We hebben een potje opgebouwd dat we langzaam aan het opmaken zijn.” Voorlopig blijft de naam GEM bestaan. “Maar,” zegt Tempel, “het zou best kunnen dat ook deze op termijn ingelijfd wordt.” De naam Fotomuseum Den Haag blijft wel bestaan.

Negatieve reacties op Twitter

Op Twitter reageren veel mensen negatief op de nieuwe naam.

Voorburger Marc Numann, cynisch: ‘Krachtige naam, net als boekenbibliotheek en filmbioscoop.’ ‘Jammer. Onnodig, lelijk, vast erg duur ook,’ noteert Hagenaar Arnoud Veilbrief.

Ook Hagenaar Hans Vogelsang is boos: ‘Complete waanzin. Goede wijn behoeft geen krans.’

Journalist Tim de Gier begrijpt het evenmin. ‘Jammer zeg. De naam ‘Gemeentemuseum’ is een instituut.’

Bekijk meer van