Gemeentemuseum koopt kostbaar inktstel

Het Gemeentemuseum heeft een bijzonder stuk van de Nederlandse sierkunstenaar Theo Nieuwenhuis aangekocht.

Door

Het Gemeentemuseum heeft een uniek stuk van de Nederlandse art-nouveau-ontwerper en sierkunstenaar Theo Nieuwenhuis aangekocht. Het werk is een koperen inktstel dat in 1903 werd gemaakt in de werkplaats van de Amsterdamse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co.

“Het inktstel past als een puzzelstuk in onze collectie waarin de Nederlandse kunsten van rond de eeuwwisseling zeer rijk en veelzijdig zijn vertegenwoordigd,” aldus museumdirecteur Benno Tempel.

Amsterdamse advocaat

Het voorwerp hoorde oorspronkelijk bij een interieur waarvan het Gemeentemuseum al diverse onderdelen in de collectie heeft. Waaronder de schrijftafel waar het ooit op heeft gestaan. Die zaken behoorden toe aan de Amsterdamse advocaat en kunstliefhebber Ferdinand Kranenburg. Hij gaf Nieuwenhuis (1866-1951) in 1899 de opdracht om zijn kantoor annex woonhuis in te richten. Het museum heeft een grote verzameling kunstnijverheid uit de art-nouveauperiode. Waaronder de ‘Dijsselhofkamer’, een volledig interieur.

Het inktstel en vele andere objecten zijn te zien op de tentoonstelling ‘Art Nouveau’ in Nederland (vanaf 21 april). Ook bevat deze tentoonstelling werk van onder anderen Jan Toorop, H.P. Berlage, Johan Thorn Prikker en Karel de Bazel.

Standaardportret
Bekijk meer van