Laak gratis naar Gemeentemuseum
Woensdagavond (14 februari) gaan de bronzen deuren gratis open voor de wijkbewoners.
Zevenhonderd inwoners van het staddeel Laak zijn al van de partij. Maar er kunnen er nog wel wat bij, zeggen ze bij het Gemeentemuseum Den Haag. Woensdagavond (14 februari) gaan de bronzen deuren gratis open voor de Laakkwartierders.
Wat staat er op het programma? “Van alles,” zegt woordvoerster Maaike Staffhorst van het museum. “Rondleidingen langs verschillende tentoonstellingen, creatieve workshops, waaronder portretschilderen en een Valentijnsdagworkshop gedichten schrijven, een hapje en een drankje en een muzikaal optreden van onder meer Rock-‘n-roll band De Haagse Hopjes.” De rondleidingen voeren langs Mondriaan & De Stijl, Het wonder van Delfts Blauw, Haagse Chic – Steltman, Frans Hoogendoorn, Art Deco – Paris en González, Picasso & Vrienden.
Op deze avond presenteert de Haage kunstenaar Alex Witter ook de resultaten van zijn oproep aan alle creatieve mensen uit Laak (en de rest van Den Haag) om kunstwerken naar hem op te sturen die niet groter zijn dan A-4 formaat en in zwart-wit zijn gemaakt. Witter ontving tot zijn grote verrassing meer dan 180 werken gemaakt door meer dan 140 kunstenaars, die allerlei materialen en technieken gebruikten.
Bussen
Vanaf diverse plekken in de wijk rijden bussen naar het Gemeentemuseum. Wie zich opgeeft bij een van deze vertrekpunten, kan gratis meerijden en wordt later op de avond weer teruggebracht. Uiteraard kan men ook op eigen gelegenheid komen. De bussen vertrekken om 18.00 uur van de Bibliotheek Laakkwartier (Linnaeusstraat 2), Wijkcentrum De Wissel (Betsy Perkstraat 14), Vadercentrum Adam (Jonckbloetplein 24) en Wijkcentrum Cromvlietplein. Belangstellenden dienen zich van tevoren bij en van deze vertrekpunten aan te melden. Terugreis om 20.30 uur. Een eigen gratis museumbus aanvragen kan ook, op elk gewenst adres in Laak, maar er geldt wel een minimum van veertig personen (avondjeuit@gemeentemuseum.nl).
Het museum begon in 2009 met het project ‘Stad naar het museum’. Wat was het doel? Staffhorst: “We willen iedereen laten kennismaken met het gebouw en al het moois dat hier te zien is. Het museum is een publieke instelling, en is dus van alle inwoners van de stad. Inmiddels bezochten maar liefst 80.000 Hagenaars op deze wijze het museum.” In 2014 benoemde de toenmalige minister van onderwijs en cultuur, Jet Bussemaker, het project tot ‘Best Practice’ op het gebied van het stimuleren van de culturele diversiteit. Het museum heeft een boekje gemaakt over het project onder de titel ‘Kom Binnen en neem je buren mee’.
De tuinzaal van het Gemeentemuseum. | Foto: Gemeentemuseum Den Haag
Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.