Aukje van Roessel over Gemeentemuseum: ‘Naamsbekendheid ligt niet aan de naam’
De naam is volgens de directie van het Gemeentemuseum een ‘sta-in-de-weg’. Het zou niet direct duidelijk maken wat de museumbezoeker kan verwachten. Maar columniste Aukje van Roessel denkt dat deze onduidelijkheid aan de veelzijdigheid van de collectie ligt. ‘Maar dat merken we bij een volgende naamswijziging wel weer.’
Toen ik onlangs boodschappen ging doen bij de supermarkt om de hoek, bleek ik onder in mijn linnen tasje een toekomstig, geel-blauw collector’s item te hebben. Hoelang ik dat reservetasje meedraag voor het geval ik meer koop dan ik van plan was, weet ik niet, maar het was wel meteen de laatste keer. In zoiets waardevols versjouw je niet de hagelslag.
Ik heb dat plastic tasje inmiddels zo goed verstopt dat ik zelf niet meer weet waar. Maar niet nadat ik het collector’s item thuis eerst figuurlijk aan de wilgen had gehangen. Aan een kunstwerk, wat ik wel toepasselijk vond voor een tasje met het logo van wat niet zo lang meer Gemeentemuseum Den Haag zal heten. In dat beeldhouwwerk had ik tot nu toe overigens nooit een wilg gezien, eerder een walvisstaart. Maar toen dat tasje daar hing, werd het beeld vanzelf een wilg. En begon de kunst te schuren, zoals dat kunst betaamt.
Vriend van het Gemeentemuseum
Als Vriend van het Gemeentemuseum ontving ik een brief waarin de directie haar vrienden op de hoogte stelt van de naamswijziging. Maar eerst krijgen die vrienden, nog net niet met de handen omhoog, juichend voorgeschoteld hoe goed het gaat met het museum. En dan komt het: ‘Er is echter een sta-in-de-weg: de naam.’
Zou ook de vraag zijn gesteld of de onduidelijkheid over wat de bezoeker kan verwachten aan de veelzijdigheid van de museumcollectie kan liggen?
Wie zou dat zinnetje verzonnen hebben? Je naam een sta-in-de-weg. Bij de paar mensen die ik ken die hun naam hebben veranderd, gaat daarachter meestal een jeugdtrauma schuil. Bij het Gemeentemuseum is het trauma de geringe naamsbekendheid. Die naam zou niet direct duidelijk maken wat de bezoeker kan verwachten. Schept de naam Stedelijk Museum Amsterdam die duidelijkheid dan wel? En wat denkt u te gaan zien in het Folkwang Museum in de Duitse plaats Essen, om ook eens in het buitenland te rade te gaan?
Er blijken allerlei onderzoeken tegenaan te zijn gegooid om uit te zoeken wat het probleem was. Ik zie lange vragenlijsten voor me, paneldiscussies met bezoekers, kunstkenners en andere stakeholders zoals dat heet, en uiteraard een hoge rekening van het onderzoeksbureau dat hier achter zit en zijn werk alleen goed doet als niet alles bij het oude blijft.
Kristal, serviezen, mode, schilderijen
Maar zou ook de vraag zijn gesteld of de onduidelijkheid over wat de bezoeker kan verwachten aan de veelzijdigheid van de museumcollectie kan liggen? Die collectie bestaat uit kristal, serviezen, mode, schilderijen van menig beroemd kunstenaar.
En dan mogen we nog blij zijn dat de fotocollectie in het naastgelegen GEM te zien is en de werken van Escher in het Paleis Lange Voorhout. Ik vrees dat er iets anders schuurt. Naamsbekendheid ligt niet aan de naam. Maar dat merken we bij een volgende naamswijziging wel weer. Want dit is niet voor het eerst. Maar nu dus Kunstmuseum Den Haag. Wen er maar aan.