Achttien ‘Rembrandts’ in het Mauritshuis

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Alle aanleiding voor een themajaar, dat begint in het Mauritshuis. Dat toont al zijn Rembrandts, ook de onechte.

Door

Het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ begint op 31 januari met de tentoonstelling ‘Rembrandt en het Mauritshuis’. Het museum toont alle werken van de meester die het in bezit heeft. Ook exposeert het Mauritshuis alle werken die ooit aan hem zijn toegeschreven. In het totaal zijn dat achttien schilderijen.

Tijdgenoten uit de Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Dat is aanleiding voor en landelijke herdenking. Ook zijn tijdgenoten en de Gouden Eeuw in bredere zin komen aan bod.

De deelnemende musea zijn, behalve het Mauritshuis: het Fries Museum, Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal (Leiden), het Amsterdam Museum, het Joods Cultureel Kwartier (Amsterdam), Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum (Amsterdam) en het Stadsarchief Amsterdam.

Twee mysterieuze portretten

Volgens conservator Quinten Buvelot van het Mauritshuis staat van elf doeken van de achttien te tonen werken onomstotelijk vast dat het Rembrandts zijn. Daaronder bevinden zich topstukken als de ‘Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ en het laatste ‘Zelfportret’ uit 1669.

Van twee portretten is nog onduidelijk of ze van Rembrandt of toch van een andere hand zijn. Van vijf schilderijen staat vast dat ze van andere schilders zijn. Buvelot: “Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terechtgekomen. Wie ontdekte het? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ ”

De tentoonstelling is te zien van 31 januari tot en met 15 september 2019.

 

Standaardportret
Bekijk meer van