Ontdek de schilderijen van Vermeer, allemaal!

Op reis door de wereld van Vermeer, vanuit je luie stoel. Dat kan met de state of the art-website ‘Meet Vermeer’ van Google en het Mauritshuis.

Door

Het ideale Vermeermuseum bestaat niet. Maar virtueel is het er nu wel: alle 36 werken van de Delftse meester in één gebouw dat je met je smartphone, tablet of laptop kunt doorkruisen.

Het is een van de onderdelen van het ‘Google Vermeer Project’ dat maandag (3 december) is gelanceerd in het Mauritshuis; het museum werkt hiertoe samen met Google Arts & Culture, zeg maar de cultuurafdeling van de internetgigant. Doel van het project ‘Meet Vermeer’ is, volgens Mauritshuis-directeur Emilie Gordenker, Vermeer ‘nóg zichtbaarder’ maken. “We willen de kunstwerken en onze kennis erover delen met een breder publiek.”

Het klinkt allemaal simpel: gewoon wat Vermeers op een site zetten. Maar de werkelijkheid is gecompliceerder. Zo bevinden de 36 schilderijen, die nu bekend zijn, zich in zeventien musea, waaronder het Metropolitan en de Frick Collection in New York, en in Buckingham Palace in Londen. Gordenker: “Met al die partners is intensief samengewerkt.” Op de site bevindt zich ook de optie ‘Visit the museums’, waar te zien hoe de schilderijen in die musea hangen met een 360 graden beeld. En zo kunnen we ook een kijkje nemen in de schilderijengalerij van queen Elizabeth II.

Tot in detail

Via ‘Meet Vermeer’ is ook het mogelijk alle schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) tot in detail te bekijken. Dan is bijvoorbeeld te zien dat de parel van ‘het Meisje’ alleen maar de suggestie van iets parelachtig is. Ook zijn snel allerlei gegevens en filmpjes over de schilder en zijn werk aan te klikken. Bijzonder is dat één van de 36 werken alleen digitaal beschikbaar is. Het schilderij ‘Het concert’ werd in 1990 gestolen uit het Stewart Gardner Museum in Boston en is sindsdien spoorloos. Via de nieuwe site is het werk toch nog onder ons.

Het virtuele ideale Vermeermuseum (foto: DHC)

 

Steeds meer mensen willen de echte kunstwerken zien.
Emilie Gordenker (Mauritshuis-directeur)

Hoogtepunt Vermeerproject

Het hoogtepunt van de site is het ideale Vermeermuseum, dat is gemaakt met ‘augmented reality’-techniek (AR). Met je smartphone ga je een denkbeeldig museum binnen en door zelf te bewegen (lopen, draaien) beweegt het beeld mee en wandel je langs de befaamde Vermeers, zoals het ‘Gezicht op Delft’ uit het Mauritshuis), het ‘Straatje’ van het Rijksmuseum en ‘De astronoom’ (Louvre).

Maar, komt er nog wel iemand naar de musea nu alles zo mooi op je eigen schermpjes is te zien? Dat is ouderwets gedacht, geeft Gordenker aan. “Het tegenovergestelde is het geval. Juist steeds meer mensen willen de echte kunstwerken zien. Dus: hoe meer informatie we verspreiden, hoe meer bezoekers er komen.” En zo snijdt het mes aan vele kanten, ook voor Google, al moet dat het juist van de digitale bezoekers hebben.

Standaardportret
Bekijk meer van