Bloemenportret van Huygens naar Mauritshuis
De nieuwste aanwinst van museum het Mauritshuis is een bijzonder portret van de Haagse staatsman en geleerde Constantijn Huygens. Het is een ‘bloemencartouche’, dat de geportretteerde toont in een krans van bloemen.
Museum het Mauritshuis heeft zijn collectie uitgebreid met een bijzonder portret van de Haagse staatsman en geleerde Constantijn Huygens. Het is een zogeheten ‘bloemencartouche’, dat de geportretteerde toont in een krans van bloemen. Het werk is van de hand van de Antwerpse kunstenaar Daniël Seghers (1590-1661) en zijn collega Jan Cossiers (1600-1671).
Het schilderij, waarvan lang onduidelijk was of het nog bestond, kwam onlangs boven water in een privécollectie. Het museum kon het aankopen met steun van de BankGiro Loterij en H.B. van der Ven, een particulier die vaker musea steunt.
Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis, noemt het schilderij ‘een gedroomde aanwinst’. “Om meerdere redenen is het nauw verbonden met het Mauritshuis en bovendien is het werk uitstekend van kwaliteit,” zegt zij.
Twee bloemencartouches
De ‘Bloemencartouche rond een buste van Constantijn Huygens’ uit 1644 is volgens het museum een schilderij met een verhaal. Huygens kreeg het werk van Seghers zelf, met wie hij bevriend was. Jarenlang hing het schilderij samen met een ander geschonken werk. Dit was ‘Bloemencartouche rond een buste van koning-stadhouder Willem III’, in het verdwenen Huygenshuis op het Plein.
Het stond op de hoek met de Lange Poten. In 1828 werd het werk gekocht door jonkheer Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis, voor zijn privécollectie. In de twintigste eeuw verdween het schilderij van de radar, tot het eerder dit jaar opdook. “Het schilderij is in het atelier van het Mauritshuis gerestaureerd. Hierbij zijn onder meer oude vernislagen verwijderd. De kleurenpracht van de bloemen is na de restauratie veel beter te zien,” aldus Gordenker.
Seghers en Cossiers
Daniël Seghers was gespecialiseerd in bloemstillevens. Die combineerde hij met een religieuze voorstelling waarmee een ‘bloemencartouche’ ontstond. Het portret liet Seghers vaak schilderen door een vakbroeder. In dit geval Jan Cossiers. Die beeldde Huygens af in de vorm van een stenen portretbuste, die hij in grijstinten schilderde.
Het Mauritshuis heeft de andere bloemencartouche (van Willem III) al in bezit. Het schilderij werd in 2014 in een van de zalen van het museum ingebouwd als bovendeurstuk. In diezelfde zaal zijn twee portretten van Huygens te zien. Dit zijn Adriaen Hannemans portret van Huygens met zijn kinderen, dat ook afkomstig is uit het Huygenshuis, en Jacob van Campens dubbelportret van Constantijn en zijn vrouw Suzanna.
Gordenker: “In deze zaal kunnen bezoekers dus kennismaken met de vroegere buren van het Mauritshuis. Constantijn Huygens en zijn gezin. Het toeval wil dat in deze zaal de ruimte boven de deur naar de hal tot nu toe leeg bleef. Op termijn is dit de ideale plek voor deze aanwinst van Seghers en Cossiers.”