Duurste boek van Nederland is ook een beetje Haags

Steltman Juweliers verwerkte in de cover 1 kilo goud

Door

Door Annerieke Simeone

Nadat maandagavond in de Koninklijke Schouwburg het duurste boek van Nederland, ‘The Gold Edition van Het Geheim van de Meester’, werd onthuld, crashte een dag later het systeem van het Centraal Boekhuis in Culemborg. Journalist Marc Zegeling en bedenker van het boek: “Het Centraal Boekhuis, waar het boek in een kluis ligt opgeslagen, kan boeken inschrijven tot een bedrag van tienduizend euro, maar deze uitgave kost 49.034,95 euro.”

De reden van deze astronomische prijs heeft te maken met de bijzondere uitvoering. ‘The Gold Edition’ is bekleed met 23 karaats bladgoud en afgewerkt met een patroon van 18 karaats goud in de vorm van de Fibonacci-krul, afgezet met druppelvormige parels en boutonparels. Het ontwerp is een artistieke verbeelding van het ‘Meisje met de Parel’, het kunstwerk van Johannes Vermeer dat in het Mauritshuis hangt. Volgens Zegeling een eerbetoon aan Hollands vakmanschap, net als het televisieprogramma ‘Het Geheim van de Meester’ van AVROTROSwaar het boek op is gebaseerd.

Meisje met de Parel
Zegeling: “Een team van experts onthult in ‘Het Geheim van de Meester’ met behulp van röntgenonderzoek, infraroodopnamen, verfmonsters en klassiek speurwerk de spraakmakende en soms ongelooflijke geschiedenis van meesterwerken door onder meer Rembrandt, Vermeer en Mondriaan.

Tijdens het onderzoek kwam nieuwe informatie naar boven. Deze bijzondere verhalen konden we niet kwijt in de programma’s en theatercolleges. Daarom dit boek.” Om ook hier de verbeelding van het vakmanschap van vroeger te illustreren, vroeg hij edelsmid Reinier Brom van het Haagse bedrijf Steltman Juweliers een cover te maken in samenwerking met goudleverancier Schöne Edelmetaal. Maar liefst vijftien parels prijken op de uitgave. “En dat terwijl het Meisje met de Parel eigenlijk helemaal geen parel in haar oor draagt”, grinnikt Zegeling. Tot 1995 heette het doek van Vermeer Meisje met de Tulband, maar het Mauritshuis heeft de naam waarschijnlijk uit commerciële overweging veranderd.”

‘The Gold Edition van Het Geheim van de Meester’, dat dus bijna vijftigduizend euro waard is, hangt van 19 tot en met 26 november ingelijst op de kunstbeurs PAN Amsterdam. Steltman, die in november zijn 100-jarig bestaan viert, heeft Zegeling al laten weten dat er belangstellenden zijn. “Dat snap ik ook wel. Het is een goede investering, omdat er tegen kostprijs is gewerkt. In de cover is bijna een kilo goud verwerkt. Eigenlijk is het boek nog meer waard.”

Foto: PR

Bekijk meer van