Dirigent Anja Bihlmaier debuteert in Den Haag op Prinsjesdag

De Duitse dirigent Anja Bihlmaier treedt op Prinsjesdag voor het eerst op in Den Haag als ‘chef’ van het Residentie Orkest.

Door

Zij staat dan met het orkest in de nieuwe concertzaal van het cultuurgebouw Amare. Op het programma staat onder meer het ‘Dubbelconcert’ (voor viool en cello) van Johannes Brahms. De solisten zijn Johannes Moser (cello) en Simone Lamsma (viool). Lamsma is het komende seizoen artist in residence bij het Residentie Orkest (RO). De echte primeur van deze combinatie heeft Den Haag niet, want in deze samenstelling en met dit programma wordt al op 28 augustus opgetreden in het Concertgebouw.

Orkestdirecteur Sven Arne Tepl verheugt zich zeer op de samenwerking met Bihlmaier. “Anja liet bij onze eerste kennismaking in 2018 meteen een geweldige indruk achter. Elke seconde op het podium is bij haar honderd procent muziek.”

Vertrouwen in Amare

Anja Bihlmaier (1978) is de opvolger van de Brit Nicholas Collon, die vertrok naar het Fins Radio Symfonie Orkest in Helsinki. Bihlmaier was tot 2018 adjunct-muzikaal leider van het Staatstheater Kassel in Duitsland. De afgelopen seizoenen dirigeerde zij operaproducties in Wenen, Trondheim en Malmö en was ze gastdirigent bij orkesten in onder meer Japan, Noorwegen en Zweden, bij de BBC in Glasgow en Londen en bij de radio-orkesten van Leipzig, Saarbrücken en Berlijn. Ze combineert haar chef-dirigentschap in Den Haag met een positie als vaste gastdirigent van het Lahti Symfonie Orkest (Finland).

De nieuwe concertzaal van Amare. | Foto: Katja Effting

In een eerder interview liet Bihlmaier blijken veel vertrouwen te hebben in de nieuwe zaal in Amare. “Alleen al de klankmogelijkheden van deze ruimte verrijken het werk van het orkest en vormen de basis voor verdere ontwikkeling. Zodat we alle details, kleuren en sferen van de werken hoorbaar en dus tastbaar kunnen maken.” Zij noemde de concentratie van kunsten in Amare ‘ongekend’.

Samen met NDT

Bihlmaier zal het orkest ook leiden op 19 en 20 november op het openingsfestival van Amare. Er zal dan worden opgetreden samen met het Nederlands Danstheater. Op het programma staat onder meer muziek van Dukas, Fazıl Say  (pianoconcert ‘Silk Road’) en Beethovens ‘Cavatina’ uit Strijkkwartet op. 130 met dans. Sluitstuk is het ‘Carnaval’ van Dvorák. Andere concerten met Bihlmaier zijn: Mahler 4 (10 en 12 december) en het ‘Requiem’ van Verdi, op 20 en 22 mei.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van