Residentie Orkest kiest voor vrouw: Anja Bihlmaier, Collon naar Finland

De Duitse dirigente Anja Bihlmaier leidt vanaf de zomer 2021 het Residentie Orkest (RO). Zij volgt de Brit Nicholas Collon op, die relatief snel weer vertrekt.

Door

De eveneens uit Duitsland afkomstige Jun Märkl is aangesteld als vaste gastdirigent naast de Brit Richard Egarr, die al langer aan het orkest was verbonden. ‘Met Anja Bihlmaier als chef-dirigent en Jun Märkl naast Richard Egarr krijgen we een veelzijdig en gepassioneerd team in huis. Drie dirigenten van internationaal niveau, geweldige artiesten en energieke communicatoren die ideaal bij ons orkest passen. Het is bijzonder dat zij zich aan Den Haag verbinden en samen met ons de spannende fase in het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex ingaan.’ Dit zegt artistiek directeur Sven Arne Tepl in een vrijdag (10 mei) uitgegeven persverklaring.

Collon vertrekt naar Finland

Nicholas Collon is nu drie jaar verbonden aan het RO, waarvan één jaar als chef-dirigent; hij zal de seizoenen 19/20 en 20/21 nog voor het Haagse orkest staan. Collon vertrekt daarna naar het Finnish Radio Symphony Orchestra. Dat wil zeggen dat wanneer het orkest zijn intrek neemt in het nieuwe cultuurgebouw OCC aan het Spuiplein, dat zal gebeuren onder leiding van Bihlmaier. Als zij er is, staan twee van de vier grote Nederlandse symfonieorkesten onder leiding van een vrouw. Het Radio Philharmonisch Orkest wordt vanaf september geleid door de Amerikaanse Karina Canellakis.

Anja Bihlmaier (1978) maakte in november 2018 haar debuut bij het Residentie Orkest met Bernstein, Barber en Dvořáks ‘Negende symfonie’. Dit programma werd uitgezonden op Radio 4. Bihlmaier heeft, volgens het RO, ‘een schat aan ervaring als Kapelmeisterin en plaatsvervangende Generalmusikdirektorin bij diverse Duitse operahuizen’. Zij geldt ‘als een snel rijzende ster in de internationale dirigentenwereld’.

Het komende seizoen dirigeert Bihlmaier onder meer het City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia Orchestra, RTE National Orchestra of Ireland, Tampere Philharmonic, Gothenburg Symphony, Brittens ‘A Midsummer Night’s Dream’ bij de Malmö Opera en een nieuwe productie bij de Wiener Volksoper.

Jun Märkl leidde vele orkesten

De nieuwe gastdirigent Jun Märkl (1959) stond de afgelopen seizoenen al diverse malen voor het RO. Hij dirigeerde verder bij operahuizen in Wenen, Berlijn, München en Dresden en stond onder meer voor Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Münchner Philharmoniker, het Boston Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, het Tonhalle Orchester Zürich en het Orchestre de Paris.

Die nieuwe gastdirigent Jun Märkl (Foto: YouTube).

Zijn discografie bestaat uit ruim vijftig cd’s, met werken van onder anderen Schumann, Mendelssohn, Wagner, Ravel, Hosokawa, Messiaen en Debussy.

Standaardportret
Bekijk meer van