RO kiest toch voor één chef: Nicholas Collon

Het Residentie Orkest (RO) heeft vanaf het seizoen 2018-2019 in de persoon van de jonge Brit Nicholas Collon weer een echte chef-dirigent. Orkest en dirigent gaan een verbintenis aan voor vier jaar.

Door

Dat heeft de directie van het orkest donderdag bekendgemaakt. Collon (34) trad vorig jaar aan en heeft een aantal spectaculaire concerten geleid. “Die zijn door zowel publiek als pers zeer enthousiast ontvangen. Het is voor ons niet meer dan logisch de relatie met Nicholas te verlengen en te verdiepen door deze om te zetten in de functie van chef-dirigent en artistiek adviseur,” zegt Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest.

Met deze benoeming komt volgend jaar een einde aan de huidige situatie waarin er twee vaste dirigenten zijn. Naast Collon is dat nu Bach-specialist Jan Willem de Vriend. Beiden staan ze per seizoen acht weken voor het orkest. De Vriend blijft nog tot de zomer van 2019 aan het orkest verbonden; daarna wordt een andere Brit, Richard Egarr, vaste gastdirigent. Egarr is net als De Vriend gespecialiseerd in de oude muziek. Volgens Tepl komt de benoeming van Collon voort uit de ambities van het orkest en de dirigent samen. “We willen op topniveau musiceren en verbindingen leggen tussen traditie en vernieuwing én relevant zijn voor zo veel mogelijk mensen in de internationale stad Den Haag. Collon zal ook betrokken worden bij educatie, maatschappelijke projecten en talentontwikkeling,” aldus Tepl. De komende jaren zal onder meer de samenwerking met het Koninklijk Conservatorium worden uitgebouwd.   

Collon heeft ook zelf aangegeven verder te willen met het RO en dan op een intensievere manier dan tot nu toe. “Ik ben enorm gemotiveerd om mijn samenwerking met dit fantastische orkest te verdiepen. Het streven naar excellentie van de musici en hun bereidheid om te experimenteren maken het een genoegen in Den Haag te werken. En we kijken natuurlijk  reikhalzend uit naar de prachtige nieuwe concertzaal. Ik kan me geen beter moment voorstellen om deel van dit team te gaan uitmaken.”
Nicholas Collon heeft al een internationale reputatie opgebouwd met het door hem in Engeland opgerichte Aurora Orchestra; met dat gezelschap doet hij onder meer mee aan de bekende ‘BBC Proms’. Vanaf het seizoen 2017-2018 is hij tevens vaste gastdirigent van het Gürzenich-Orchester in Keulen.

Door Herman Rosenberg

Dirigent Nicholas Collon wil verder met het Residentie Orkest. | Foto: PR 
 

 

Standaardportret
Bekijk meer van